Wikileaksin valitsemat
Puheenaiheet
Wikileaksin valitsemat
Suomalaisille on aina tärkeintä, mitä muut ajattelevat meistä.
Julkaistu 18.2.2011
Apu

Paljastukset ovat tähän mennessä paljastaneet, ettei todella merkittävää tai yllättävää paljastettavaa ole. Wikileaksin ansiosta median ei tarvitse pitkään aikaan tehdä uusia uutisia, kun on kerrankin vanhoja, joita päivästä toiseen setviä.

Jenkit eivät pidä suomalaisista poliitikoista, jotka välittävät enemmän oman kansansa mielipiteistä ja eduista kuin jenkkien mielipiteistä ja eduista. Jenkit taas pitävät poliitikoista, jotka välittävät enemmän jenkkien mielipiteistä ja eduista kuin oman kansansa mielipiteistä ja eduista. Kaiken tämän tiesimme jo ennestään.

Suomalaisille on aina tärkeintä, mitä muut ajattelevat meistä. Suurin hyöty paljastuksista saadaankin, kun korvataan vaalit niillä.

Valtiovalta kuuluu Suomessa kansalle. Sitä edustaa vuotopäiville kokoontunut eduskunta, joka on valittu niistä, joista amerikkalaiset kulloinkin eniten tykkäävät.

Erot kaventuvat

Tuloerot eivät ole kasvaneet, vaan kaventuneet, todisti valtiovarainministeri Jyrki Katainen, kun hän vastasi viime viikon tiistaina opposition välikysymykseen. Hän löi pöytään sellaiset rätingit, ettei kukaan enää edes kehtaa olla köyhä.

Jopa toimeentulotuen saajien määrä on vähentynyt, Katainen julisti. ”Osa on kuollut”, huuteli väliin talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (sd).

Torstaina selvisi, ettei Katainen aivan perättömiä puhunut. Erot ovat todellakin kaventuneet – mutta eivät tulo-, vaan kannatuserot. Neljä suurinta puoluetta mahtuvat nyt samaan virhemarginaaliin. Mitä tahansa niistä äänestää, tekee yhtä suuren virheen.

Muslimiveljeskunnat

Yhdysvallat on vienyt demokratiaa ja vapautta Irakiin ja Afganistaniin sotavoimin, mutta eivät tunnu kelpaavan. Tunisialaiset, egyptiläiset ja muidenkin arabimaiden kansat tavoittelevat demokratiaa ja vapautta ihan itse. Se vasta Yhdysvaltoja pelottaakin. Niin tai näin, aina väärinpäin.

Demokratiassa on se vaara, että kansa äänestää väärin. Valtaan voi nousta niin Egyptissä kuin Suomessakin ties millaista muslimiveljeskuntaa.

Jyrki Katainen nosti jo Timo Soinin (perus) pääministerikandidaattien joukkoon. Kauhukuvitelmissa Suomessa saa vallan fundamentalistinen soinismi. Suomen laki korvataan profeetta Soinin Maisterisjätkä -kirjaan perustuvalla jumalallisella ikuisella lailla, jota tosin ihmiset tulkitsevat.

Pohjoisnavalle

Venäläiset lupasivat kuljettaa ulkoministeri Alexander Stubbin pohjoisnavalle.

Hanke sai heti ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen vankkumattoman tuen. Väyrynen, joka ilmoittaa tuoreessa kirjassaan olevansa kaikista asioista eri mieltä kuin kollegansa, asettaa vain yhden ehdon: Stubbille on annettava pelkkä menolippu.

Venäjältä on loistanut muutenkin järjen valoa. Maa aikoo luopua kellon viisareiden siirtelystä syksyin keväin ja jäädä ikuiseen kesäaikaan – nykyaikaan ei sentään vielä.

Pelkkä riesa kesä- ja talviaika ovat Suomessakin. Meidän on muutettava kahdesti vuodessa vuorokausirytmiämme vain sen vuoksi, että se saattaa olla hyväksi ranskalaiselle lehmälle.

Kommentoi »