Apu

Avun pääkirjoitus: Somen pimeä puoli näyttäytyi Washingtonissa loppiaisena

Avun pääkirjoitus: Somen pimeä puoli näyttäytyi Washingtonissa loppiaisena
Päätoimittaja Marja Aarnipuro muistuttaa Avun pääkirjoituksessa, että sosiaalisessa mediassa kuka tahansa voi sanoa mitä tahansa. Tämä on syytä muistaa seuraavan kerran, kun avaa Facebookin tai Twitterin.
Julkaistu: 11.1.2021

Sosiaalinen media on parhaimmillaan viihdyttävä ja hyödyllinen, mutta sillä on myös pimeä puolensa. Pahimmillaan se näyttäytyi 6. tammikuuta 2021 Washingtonissa.

Vaalit hävittyään Donald Trump suolsi sometileilleen perättömiä väitteitä ja kutsui uhoten kannattajiaan mielenosoitukseen. Näin hän kirjoitti Twitterissä: ”Iso protesti DC:ssä tammikuun 6. päivä. Tulkaa sinne, tulee villiä!” Kannattajat tottelivat johtajaansa, tulivat ja villejä he totisesti olivat. Viisi ihmistä kuoli ja demokratia häpäistiin.

Presidentti Trump on some-kanavillaan muun muassa leimannut median valehtelijaksi, vähätellyt koronaviruksen vaarallisuutta ja syyttänyt Kiinaa ilmaston lämpenemisestä. Hän on väittänyt, ettei Barack Obama syntynyt Amerikassa ja kutsunut Joe Bidenia hulluksi. Irania hän uhkaili niin, että pelättiin jo sotaa.

Jossain vaiheessa Twitter alkoi sensuroida Trumpia, ja kun hänen kannattajansa hyökkäsivät kongressiin, presidentin sosiaalisen median tilit jäädytettiin. Sitä ennen Trump ehti lietsoa kannattajiaan vihaan ja tuhoon.

Sosiaalisesta mediasta on tullut viides valtiomahti median rinnalle. Parhaimmillaan se luo vallanpitäjille painetta toimia rivakammin, mutta pahimmillaan se toimii salaliittoteorioiden levitysreittinä, vihapuhealustana ja kiihotuskanavana.

Laatumedia on sitoutunut lakeihin ja itsesääntelyyn, ja siksi siihen voi luottaa. Somessa kuka tahansa voi sanoa mitä tahansa. Tämä kannattaa muistaa seuraavan kerran, kun avaa Facebookin tai Twitterin.

Juttua päivitetty 11.1.2021 kello 17:04: Jutun kirjoittamisen jälkeen kuolonuhrien määrä on noussut viiteen.

Kommentoi »