Tuulilasi

Wankelmoottori palaamassa tuotantoon 2017


Mazda kehittää wankelmoottoria tulevaan kaksipaikkaiseen urheiluautoonsa.
Kuvat Mazda

Wankelmoottorisia autoja ei ole ollut tuotannossa sitten Mazda RX-8:n (2010). Auto Express on saanut vihiä, että Mazda olisi kehittämässä kaksipaikkaista urheiluautoa, joka asettuisi MX-5:n yläpuolelle. Auton aiottu julkaisu asettuisi vuoteen 2017.

Mazdan insinöörit keskittyvät erityisesti wankelmoottorille tyypillisiin ongelmakohtiin, kuten korkeaan polttoaineen- ja öljynkulutukseen sekä alhaiseen vääntöön. Merkki ei ole kuitenkaan turvautumassa turboahtamiseen uudessa wankelissaan.

Ratkaisuja moottorin ongelmiin haetaan SkyActiv-teknologiasta, jossa keskitytään painonsäästöön ja korkeisiin puristussuhteisiin. Mazdan uskotaan tavoittelevan uudesta moottorista n. 300 hevosvoimaa, joka olisi huomattavasti enemmän kuin edeltävän RX-8:n 240-hevosvoimaisessa wankelmoottorissa.

Korimuodoiltaan uutuusmalli olisi kuitenkin lähempänä legendaarista RX-7:aa, ja auto olisi kaksipaikkainen. Mazdan wankelmoottorinen urheiluauto tulee olemaan tietenkin takavetoinen, sillä se perustuisi jatkettuun MX-5:n pohjalevyyn.

Mazda on kehittänyt omapäisesti haastavaa wankelmoottoria jo 60-luvun loppupuolelta lähtien. Hienoa nähdä, että merkki jatkaa tämän erikoisen moottorityypin kehittämistä edelleen.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 17.6.2014