Tuulilasi

Wall Street Journal: FBI tutkii Teslan Model 3:n tuotantolupauksia

Wall Street Journal: FBI tutkii Teslan Model 3:n tuotantolupauksia
Arvostetun Wall Street Journalin mukaan FBI tutkii parhaillaan, johtiko Tesla sijoittajia harhaan vuonna 2017 kertoessaan Model 3:n tuotanto-odotuksista. Lehti viittaa asiasta perillä olevaan lähteeseen.
Kuvat Tesla

Tesla kiistää tehneensä mitään vastoin lakia. Viime kuussa Tesla ja sen pääjohtaja Elon Musk määrättiin molemmat maksamaan 20 miljoonan dollarin sakot, koska arvopaperimarkkinoita valvova SEC katsoi Muskin twiitin Teslan yksityistämisestä johtaneen harhaan sijoittajia ja koko arvopaperimarkkinoita.

Wall Street Journalin mukaan FBI on tiivistänyt omia tutkimuksiaan tapauksen jälkeen. Se on alkanut selvittää asioita Teslan entisten työntekijöiden kanssa, jotka ovat saaneet haasteen tulla todistajaksi oikeuteen.

FBI tutkii Elon Muskin lausuntoja Model 3:n tuotantonumeroista ja vertaa niitä yhtiön todellisiin tuotantomahdollisuuksiin vuoden 2017 aikana. Kyse on siitä, puhuttiinko tuotantolukemista, joiden onnistumisen Tesla itsekin tiesi mahdottomiksi.

Vuoden 2017 aikana Tesla sai valmistettua ainoastaan 2700 Model 3:a, niistä 793 valmistui vuoden viimeisen viikon aikana. Teslan pitkäaikainen tavoite on ollut valmistaa 5000 Model 3:a viikossa, missä se onnistuikin viimein kesäkuussa. Sen jälkeen tahti on kuitenkin laantunut hiukan, Bloombergin Model 3 Trackerin mukaan niitä syntyy nyt viikossa 4562 kappaletta. Yhteensä mallia on tehty nyt 111 315 kappaletta.

Autoblog kysyi Teslalta jo syyskuussa, onko se saanut Yhdysvaltain oikeusministeriöltä pyynnön toimittaa heille dokumentteja, FBI:ta kysymyksessä ei kuitenkaan mainittu.

”Aiemmin tänä vuonna saimme oikeusministeriöltä vapaaehtoisen pyynnön toimittaa dokumentteja Model 3:n tuotannosta. Toimitimme ne heille hyvässä yhteistyössä. Teslaa ei ole haastettu oikeuteen, ei pyydetty kuultavaksi, eikä mitään virallista prosessia ole meneillään. Sen jälkeen oikeusministeriö ei ole kuukausiin pyytänyt lisäselvityksiä”, Teslan edustaja vastasi sähköpostilla.

“Kun aloitimme Model 3:n tuotannon, kerroimme hyvin läpinäkyvästi, kuinka vaikeata se tulisi olemaan. Kerroimme, että tuotantotahti ei voi olla yhtään sen nopeampi kuin mitä on kaikkein hitaimman tavarantoimittajamme toimitusvauhti. Puhuimme avoimesti myös tuotantohelvetistä. Kaikkien haasteiden vuoksi saavutimme 5000 auton viikkotavoitteen puoli vuotta myöhemmin, mitä olimme itse odottaneet.”

”Teslan filosofia on aina ollut asettaa totuudenmukaisia tavoitteita, emme aseta tavoitteita, joiden saavuttamisen tiedämme mahdottomaksi. Teslaa kritisoidaan usein, jos emme saavuta jotakin tavoitteitamme, mutta ei pitäisi unohtaa, että olemme saavuttaneet monia sellaisia tavoitteita, joita on kaikkein eniten epäilty. Olemme hyvin ylpeitä siitä, että yhtiömme on selättänyt tuotanto-ongelmat ja pystynyt kasvattamaan Model 3:n tuotantovolyymia todella paljon”, vastauksessa sanottiin.

Julkaistu: 29.10.2018
1 kommentti