Tuulilasi

VW:n ja alihankkijoiden välinen kriisi syvenee – Golfin ja Passatin tuotanto keskeytetty


VW on joutunut laajentamaan tehtaidensa katkoksia Saksassa peräti kuuteen tehtaaseen maanantaista alkaen, kertoo VW. Syynä tähän on kiista alihankkijayritysten kanssa.
Teksti Max Lange
Kuvat VW

Tuotantokatkos vaikuttaa parhaillaan Saksassa peräti 25 000 työntekijään. Katkoksen seurauksena VW Golfin ja Passatin tuotanto on keskeytetty hetkellisesti. VW:n tiedotteen mukaan Golfin tuotanto keskeytetään ainakin viikoksi.

VW:n tiedottaa myös, että Braunschweigin, Salzgitterin ja Kasselin tehtailla tuotantoa joudutaan vähentämään. Kyseisissä laitoksissa valmistetaan komponentteja VW:n autoihin. Touranin ja Tiguanin tuotantoa pystytään kuitenkin jatkamaan Wolfsburgin tehtailla, kertoo Die Welt.

Syynä isoihin tuotantokatkoksiin on kiista VW:n ja Prevent Groupiin kuuluvien alihankkijayritysten CarTrimin ja ES Automobilgussin kanssa. Alihankkijat hakevat VW:lta 58 miljoonan euron korvauksia sopimuksen purkamisesta. CarTrim toimittaa VW:lle istuimien suojuksia ja ES Automobilguss vaihdelaatikoiden koteloita.

Lehtitietojen mukaan CarTrimilla ja VW:lla oli 500 miljoonan euron arvoinen alihankintasopimus, jonka oli tarkoitus käynnistyä ensi vuonna. VW kuitenkin katkaisi sopimuksen yllättävästi. CarTrim oli ehtinyt investoida tehtaaseensa jo paljon rahaa tulevaa tuotantoa varten. Nyt CarTrim haluaa VW:n maksavan nämä muutokset.

Braunschweigin oikeusistuin on kuitenkin määrännyt alihankkijaa jatkamaan osien toimittamista VW:lle. VW on pyytänyt oikeusistuimelta lupaa käydä itse hakemassa tarvitsemansa osat alihankkijalta, jotta se voisi jatkaa autojensa tuotantoa.

Die Weltin haastattelemien analyytikoiden mukaan viikon kestävä tuotantokatkos voi maksaa VW:lle noin 100 miljoonaa euroa. VW on joutunut vähentämään kuluja päästöskandaalin jälkeen noin miljardilla eurolla, mikä on näkynyt suhteessa alihankkijoihin. Alihankkijat valittavat, että VW siirtää ongelmat alihankkijoille hyväksikäyttämällä ”dominoivaa” asemaa markkinoilla.

Lähde: Automotive News Europe

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 22.8.2016