Tuulilasi

VW rämpii uudessa skandaalissa: huijannut päästömittauksia jo vuosia – valtavat seuraukset


Yhdysvalloissa on paljastunut valtava vyyhti VW:n dieselmallien päästömittauksista. Väitteiden mukaan VW:n dieseleissä on ohjemisto, joka leikkaa automaattisesti auton päästöjä mittauksien aikana.
Kuvat Volkswagen

Yhdysvaltojen ympäristönsuojelujärjestö (EPA) kertoi viime viikolla, että VW on asentanut dieselmalleihinsa moottorinohjausjärjestelmän, joka tunnistaa auton päästöjen mittaamisen. Ohjelma alentaa automaattisesti moottorin tuottamia päästöjä murto-osaan todellisesta.

Kyseessä on jopa 482 000 kaksilitraisella dieselmoottorilla varustettua autoa, jotka on myyty Yhdysvalloissa vuosina 2009–2015. EPA:n mukaan nämä autot päästävät arkiliikenteessa typenoksideja jopa 40-kertaisesti päästömittauksiin verrattuna.

VW:n vastaus

VW on toistaiseksi keskeyttänyt Yhdysvalloissa kyseisellä moottorilla varustettujen autojen myynnin. EPA vaatii lisäksi, että VW kutsuu kaikki nämä 482 000 autoa huoltoon, jonka yhteydessä ohjelmisto poistettaisiin.

Volkswagenin toimitusjohtaja Martin Winterkorn on myös ennättänyt pahoittelemaan tuoretta skandaalia, kertoo Forbes. Hän kertoo ottavansa asian vakavasti, ja olevansa henkilökohtaisesti erittäin pahoillaan siitä, että yhtiö on rikkonut asiakkaidensa luottamuksen.

Winterkornin mukaan VW on käynnistänyt ulkoisen tutkinnan aiheesta, ja yritys aikoo olla avoin vyyhdin selvittämisessä.

Valtavat seuraukset

Jos EPA:n väittämä päästömittauksien manipuloinnista on todella totta, on imagotappio VW:lle valtava. Markkinat ovat ilmeisesti ottaneet uutisen tosissaan, sillä maanantain aikana konsernin osake on tippunut jopa 20 prosentilla.

Yhdysvaltalaiset viranomaiset uhkaavat nyt Volkswagenia jopa 16 miljardin dollarin sakoilla eli noin 14,2 miljardilla eurolla. Summa koostuu jokaisesta kyseisellä ohjelmistolla varustetusta Yhdysvalloissa myydystä autosta.

Myös eurooppalaiset viranomaiset ovat nyt kiinnostuneet VW:n päästömittauksista. Ei ole välttämättä lainkaan yllättys, jos vastaavanlainen ohjelmisto löytyisi myös Euroopassa myydyistä kaksilitraisista dieseleistä. Esimerkiksi Saksan hallitus penää autonvalmistajiltaan tarvittavia tietoja päästömittauksista.

Tuulilasi jatkaa VW:n päästöskandaalin seuraamista.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 21.9.2015