Tuulilasi

VW-pomo: Sähköautojen latausasemaverkoston ongelmat ratkeavat itsestään


Puuttuvaa sähköautojen latausverkostoa pidetään yhtenä sähköautoilun suurimpana kompastuskivenä. VW-pomo Jürgen Stackmannin mukaan ongelman ratkaisee itse itsensä.
Teksti Max Lange

Stackmannin rohkea lausunto perustuu siihen, että sähköautojen halvennuttua ja niiden suosion kasvettua nykyisestä myös tarve latausmahdollisuuksille kasvaa. Sähköautoista löytyy bisnesmahdollisuuksia uusille yrityksille, jotka alkavat tarjoamaan latauspalveluita niitä tarvitseville.

Kysymys on yksinkertaisesti Stackmannin mukaan kysynnän ja tarjonnan laista. Kun autoteollisuus siirtyy sähköön isolla mittakaavalla, on tarve lataamiselle niin suuri, että myös sähköauton latauspalvelua tarjoaville yrityksille tulee olemaan terveet bisnesmahdollisuudet.

VW ei aio kuitenkaan toimia niin kuin Tesla ja tarjota omaa latausasemaverkostoaan. VW sen sijaan pyrkii olemaan stimuloija, joka tarjoaa markkinoille kilpailukykyisiä ja houkuttelevia sähköautoja. Latausasemaverkoston rakentamisen VW jättää muille toimijoille, kertoo Stackmann haastattelussa Caradvicelle.

VW:n tekemien laskelmien mukaan sähköautojen menestykselle riittää se, että kaikissa kaupungeissa on kunnolliset latausmahdollisuudet, sekä isojen kaupunkien välillä pikalatausasema 150 kilometrin välein. Samojen laskelmien perusteella vain 450 pikalatausasemaa pystyisi kattamaan koko Euroopan tarpeen.

VW julkisti tuoreeltaan I.D.-mallinsa Pariisin autonäyttelyssä. Stackmann on antanut lisätietoja uutuudesta, jonka mukaan auton hinnaksi tulisi suurin piirtein sama kuin diesel-Golfissa. Tällä hetkellä Suomessa diesel-Golfin saa halvimmillaan noin 23 000 eurolla. I.D.-sähköauton tuotantoversion pitäisi tulla markkinoille noin vuoden 2020 tienoilla.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90. 

Julkaistu: 3.10.2016