Tuulilasi

VW myöntänyt päästöhuijausohjelmiston olemassolon – kyseessä 11 miljoonaa autoa: toimitusjohtaja tukalassa paikassa

VW myöntänyt päästöhuijausohjelmiston olemassolon – kyseessä 11 miljoonaa autoa: toimitusjohtaja tukalassa paikassa
VW:n dieselmoottoreiden päästöjen huijausvyyhti vain syvenee. VW on ilmoittanut tutkintansa perusteella, että päästöjä alentava ohjelmisto löytyy jopa 11 miljoonasta autosta.

VW:n ilmoittama lukema ei koske pelkästään vain yhdysvaltalaisia autoja, vaan kyseenalaisella ohjelmistolla varustettuja autoja on myyty maailmanlaajuisesti 11 miljoonaa, joista osa mitä luultavimmin myös Suomessa.

Yhdysvalloissa paljastuneissa mittauksissa kyse oli vain 2-litraisesta turbodieselistä, mutta VW:n mukaan asiaan liittyy myös muita konsernin dieselmoottoreita.

VW:n antaman tiedotteen mukaan tyypin EA 189-moottoreita on myyty 11 miljoonaa kappaletta. Mittauksissa todettujen arvojen ja todellisten päästöarvojen räikeä ero on olemassa ainoastaan tässä yhdessä moottorityypissä.

Vaikka sama ohjelmisto on asennettuna myös muissa VW:n dieselmoottoreissa, ei niissä mitatut päästöt eroa todellisesta – ainakaan yhtä paljon, kertoo VW. Volkswagen on laittamassa sivuun 6,5 miljardia euroa päästöskandaalin viemiseen asianmukaisesti läpi.

Winterkorn tulilinjalla

Saksalainen Tagesspiegel väittääkin VW:n myönnettyä manipuloineensa päästötuloksia, että saksalaisen autojätin toimitusjohtaja Martin Winterkorn joutuu eroamaan tehtävistään luottamuspulan takia. Lehden mukaan hänen tilallensa tulisi Porsche-pomo Matthias Müller.

VW:n edustaja on kuitenkin kieltänyt nämä puheet jyrkästi vain huhuina, joten Tagesspiegelin uutinen on otettava varauksella ja odotettava VW:n virallisia tiedotteita.

Se on kuitenkin varmaa, että VW:n hallitus kokoontuu keskiviikkona hätäkokoukseen skandaalin tiimoilta. Perjantaina piti olla myös VW:n hallituksen kokous, jossa Martin Winterkornin jatko toimitusjohtajana olisi sinetöity. Nyt tämä ei ole enää lainkaan varmaa.

VW:n lasku pörssissä on myös jatkunut maanantaista. Kahdessa päivässä Frankfurtin pörssissä VW:n osakkeista on laskenut jo 40 prosenttia, mikä tarkoittaa pörssiarvona 27 miljardia euroa.

Lue päästömittauskandaalin ensimmäinen osa täällä.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 22.9.2015
7 kommenttia