Tuulilasi

VW käy suurhyökkäykseen rapakon takana – uusi SUV sekä tehdas Yhdysvaltoihin


Parantaakseen asemiaan Yhdysvaltojen markkinoilla VW on päättänyt tuoda uuden mallin sekä rakentaa uuden tehtaan Chattanoogaan Tennesseen osavaltioon.
Kuvat VW

Uusi tehdas työllistää yli 2000 ihmistä ja rahaa yhtiö investoi projektiin kokonaisuudessaan yli 900 miljoonaa dollaria eli 660 miljoonaa euroa. Vaikka maailmanlaajuisesti VW-konserni myy autojaan kovempaa tahtia kuin koskaan ennen, on merkki Yhdysvalloissa ongelmissa.

Parantaakseen markkina-asemaansa rapakon takia yhtiö investoi voimakkaasti uuteen autotehtaaseen, jonka tärkeimpänä mallina on uusi amerikkalaismarkkinoille suunniteltu seitsenpaikkainen SUV. Katumaasturi perustuu VW:n aiemmin esittelemään CrossBlue-konseptiautoon.

Toinen Chattanoogasta ulos rullaava malli on yhdysvaltojen markkinoiden karvalakki-Passat. Auto on huomattavasti yksinkertaisempi ja halvempi kuin eurooppalainen Passat.

Poikkeuksellista kyllä, uusi tehdas tuleekin Yhdysvaltoihin eikä etelärajan taakse Meksikoon, kuten Daimler-Nissan ja BMW ovat viime aikoina tehneet. Yhdysvaltojen markkinoita silmällä pitäen Chattanoogaan valmistuu myös R&D-tutkimuskeskus, jossa kehitellään malleja erityisesti Pohjois-Amerikan markkinoille.

Mielenkiintoista nähdä, kuinka saksalaismerkkien suurinvestoinnit Pohjois-Amerikoissa kannattavat. Vaikka Kiinan automarkkinat ovat olleet keskiössä viime vuosina, on Yhdysvalloissa selkeästi vielä paljon potentiaalia.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 14.7.2014