Tuulilasi

VW Golfin facelift tuo mukanaan sormisipaisuja ja käsien heilutteluaVW Golfin facelift tuo mukanaan sormisipaisuja ja käsien heiluttelua

VW Golf on saamassa perusteellisen faceliftin vuoden 2016 loppupuolella. Samalla uudistuu auton eri järjestelmien käyttölogiikka.
Teksti Max Lange
Kuvat VW

Kosketukseen ja käsieleisiin perustuvan järjestelmän prototyyppiversiota esiteltiin ensi kerran alkuvuoden CES-messuilla Golf R Touch -konseptimallissa. VW:n mukaan Golfin tuotantoversio perustuisi tämän prototyypin ideoihin ja konsepteihin.

Uusi ohjausjärjestelmä perustuisi kolmeen isokokoiseen näyttöön ohjaamossa. Keskipisteenä on iso 13-tuumainen kosketusnäyttö, joka korvaisi nyky-Golfeissa olevan pienemmän kosketusnäytön, kertoo VW:n Heinz-Jakob Neußer Autoexpressille.

Pienempi 8-tuumainen näyttö korvaisi muita auton perustoimintoja sisältävän paneelin, kuten ilmastoinnin ja esimerkiksi penkinlämmittimen katkaisijat. Näitä toimintoja ohjattaneen jatkossa erityisesti käsielein.

Ideana on, että ohjaamosta tulisi lähes kokonaan ”napiton”, ja kaikki toiminnot voisi suorittaa joko kosketusnäytöiltä tai käsiseleillä. Kosketuskäyttöä helpottaa haptinen vaste, joka ilmoittaa painalluksen perillemenosta pienellä värinällä.

Käsi- ja sormieleitä on havaitsemassa viisi erilaista sensoria. Esimerkiksi heilauttamalla kättä oikealle kuljettaja voi olla vastaamatta puheluun ja tekemällä kiertoeleen kuljettaja voi lisätä tai vähentää äänenvoimakkuutta.

VW:n ovat perinteisesti olleet eräänlaisia mittapuita eri laitteiden helppokäyttöisyydessä. Toivottavasti käsi- ja kosketuseleiden kanssa ei mennä täysin metsään.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 27.5.2015