Apu

Avun pääkirjoitus: Vuosi 2020 ajoi Suomen telkkarin ääreen

Avun pääkirjoitus: Vuosi 2020 ajoi Suomen telkkarin ääreen
Moni on somessa myöntänyt en­simmäistä kertaa nauttivansa klassisen musiikin lumosta, kun sitä saa kokea rauhassa kotonaan. Hiljaisuudessa, kullan kainalossa, kun karkuunkaan ei pääse, kirjoittaa toimituspäällikkö Samuli Isola.
Julkaistu: 21.1.2021
Vuosi 2020 jää historiaan viruksen vuotena, joka ajoi Suomen koteihinsa kentiltä, kahviloista, harrastuksista ja sukuloimasta. Ja mikä kotona oli meitä vastaanottamassa? Vanha kunnon telkkari. Korona­tiedotustilaisuuksien äärellä saimme taas yhteisen tv-hetken – ihan kuin ennen, Puoli yhdeksän uutisten ja Lauantaitanssien aikaan.
Vihollinen yhdistää. Nyt se oli virus. Se on ainakin hetkeksi yhdistänyt suoratoistoheimoiksi hajonneen kansakunnan. Tuoreet Finnpanelin tilastot kertovat, että maalis-huhtikuussa 13.3.–15.4.2020 yhteinen ruutuaikamme kasvoi vuodessa 21 prosenttia ja että tv-uutisten katseluun käyttämämme aika peräti tuplaantui verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Hallituksen ja STM:n totiset tiedotustilaisuudet olivat superhittejä, ja muutenkin uutis- ja ajankohtaisohjelmat vetivät kansaa telkkari- ja verkkoruutujen ääreen.
Ja kun urheilu käytännössä hävisi ruudusta, Suomi sai luvallisesti tutustua kulttuurisiin kokemuksiin. Moni on nyt ottanut ensikosketuksen verovaroillaan soitettuun klassiseen musiikiin, kun Radion sinfoniaorkesteri live-esittää ja esittelee taiturin toisensa perään.
Ylikapellimestari Hannu Linnusta ja juontaja Lotta Emanuelssonista on tullut kotisohvatähtiä. Nimiä soljuu: Prokofjev, Telemann, Haydn, Hoving, Kentala, Chin... Konserttisalien kynnykset tallautuvat elämyksellisten lähetysten alle.
Moni on somessa myöntänyt en­simmäistä kertaa nauttivansa klassisen musiikin lumosta, kun sitä saa kokea rauhassa kotonaan. Hiljaisuudessa, kullan kainalossa, kun karkuunkaan ei pääse.
Kommentoi »