Tuulilasi

Vuosi 2012: Suomessa yli 65 000 romutustodistusta


Vuonna 2012 poistettiin liikenteestä asianmukaisesti romuttamalla yli 65 000 autoa. Osaltaan uutta ennätysttä vauhditti syys-joulukuussa järjestetty Kierrätysarvoa -kampanja. Silloin romutustodistuksen mukana auton omistaja sai arvosetelin uudemman auton ostoon.

Vuonna 2012 ennätysmäärä romutustodistuksia

Viime vuonna asianmukaisesti kierrätyskeskuksen kautta romutettavaksi päättyi 65 058 autoa. Se oli ennätysmäärä, mutta siihen päästiin myös vauhdittamalla etusetelillä halukkuutta viedä auto asianmukaisesti romutettavaksi. Etuseteli oli rahanarvoinen etu, jos oli hankkimassa uudempaa autoa itselleen.

Asianmukainen romuttaminen ei maksa mitään

Auton saa lopullisesti pois ajoneuvorekisteristä toimittamalla sen Suomen Autokierrätyksen viralliseen vastaanottopisteeseen. Siellä  autosta kirjoitetaan romutustodistus.

Romutustodistus varmistaa sen, että autoa ei voi enää rekisteröidä liikenteeseen. Lisäksi vuotuinen ajoneuvovero ja liikennevakuutus päättyvät automaattisesti. Siitä ei tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta.  Mikä parasta, auton kierrätys on viimeiselle omistajalle maksutonta.  Valtaosa vastaanottopisteistä myös noutaa tarvittaessa auton kierrätykseen veloituksetta.

Suomen Autokierrätyksen viralliseen kierrätysjärjestelmään kuuluu 272 vastaanottopistettä. Vastaanottopisteet löytyvät osoitteesta www.suomenautokierratys.fi/vastaanottopisteet .

Auton asianmukaisen kierrättämisen voi hoitaa myös verkkopankkitunnusten avulla veloituksetta Kuusakoski Oy:n ja Stena Recycling Oy:n nettisivuilla. Kun romutuspoistoilmoitus on tehty nettipalvelussa, auto noudetaan kierrätykseen ja romutustodistus lähetetään postitse.

Romuajoneuvon voi kierrättää myös käymällä auton asiakirjojen kanssa lähimmällä A-Katsastus Oy:n tai K1 Katsastajat Oy:n katsastusasemalla täyttämässä romutuspoistoon tarvittavat paperit. Tämän jälkeen autonromu noudetaan veloituksetta viralliseen kierrätysjärjestelmään ja romutustodistus lähetetään postitse.

Romutustodistus varmistaa asianmukaisen kierrätyksen

Auton poistaminen liikennekäytöstä tehdään useinmiten siksi, että auton haltija välttyy käyttömaksun maksamiselta. Jos auto on dieselkäyttöinen, liikennekäytöstä poistaminen merkitsee, että myöskään käyttövoimaveroa (dieselveroa) ei peritä. Vakuutusyhtiö saa tiedon asiasta, ja useimmiten myös liikennevakutuuksessa ja kaskossa saa säästöä, sillä vain varkaus- ja ilkivaltavakuutus jäävät voimaan seisonnan ajaksi. 

Liikennekäytöstä autoa poistettaessa ei tarvitse ilmoittaa, kuinka pitkään auto jää "huilaamaan". Kun autoa sitten jälleen halutaan käyttää, se palautetaan liikennekäyttöön.

Suomen ajoneuvorekisterissä on sekä liikennekäytöstä tilapäisesti poistettuja ajoneuvoja että todellisuudessa jo romutettuja autoja. Viimeksimainituista ei suinkaan aina ole ajoneuvorekisterissä asianmukaista merkintää.  Siksi ajoneuvokanta kasvaa, vaikka todellisuudessa nämä "haamuautot" eivät ole ajokelpoisia. Lisäksi niistä hyvin suuri osa on todellisuudessa hävitetty  – usein kyseenalaisilla tavoilla.

Julkaistu: 18.1.2013