Vuoden someilmiö: Sipsikaljavegaanit (Imagen valinnat 2016, ruokavuoden parhaat)
Puheenaiheet
Vuoden someilmiö: Sipsikaljavegaanit (Imagen valinnat 2016, ruokavuoden parhaat)
Takana ovat ne ajat, jolloin veganismi oli puolipoliittinen aate, joka tarkoitti askeettista kärsimystä ja jatkuvaa kieltäytymistä elämän pienistä iloista. Nyt kasvisruoka voi olla sekä hyvää että epäterveellistä.
Julkaistu 1.11.2016
Image

Elämäniloisen veganismin puolestapuhujat tunnetaan Suomessa sipsikaljavegaaneina (eli sipsareina), samannimisen Facebook-ryhmän mukaan. Siellä ihastellaan energiapitoisia mättöruokia kuten purilaisia, hodareita, pizzoja ja vihiksiä eli kasvislihiksiä.

Sotkamolaisen Terhi Heimosen perustama ryhmä on kasvanut viime vuoden aikana pienen sisäpiirin tiedotuskanavasta liki 30 000 ihmisen kokoontumispaikaksi, jolla on vaikutusvaltaa. Kun jotain tuotetta kehutaan sipsareissa, se saattaa pian loppua kaupoista.

Toiminta on laajentunut myös netin ulkopuolelle. Kesällä sipsikaljavegaanit järjestivät Helsingissä epäterveelliseen vegaaniruokaan keskittyneen Vihisfestin, ja elokuussa avautui Suomen ensimmäinen vegaaninakkikioski Jänö. Se sai alkunsa samaisessa Facebook-ryhmässä.

Sipsikaljaveganismi on myös saanut monet sekasyöjät lämpenemään vegaaniruokavaliota kohtaan. Ryhmän onkin sanottu olevan parasta, mitä veganismille on Suomessa tapahtunut.

Kommentoi »