Tuulilasi

Vuoden 2018 turvallisimmat ja vähäpäästöisimmät uudet autot


Suurin osa Folksamin turvallisuus- ja päästövaatimukset täyttävistä malleista on dieselautoja, mutta ladattavat hybridit yleistyvät nopeasti ja ovat kaasuautojen ohella oiva valinta kaupunkiajoon. Tämä käy ilmi Folksamin tänään julkaisemasta turvallisten ja ympäristöystävällisten vuoden 2018 automallien listasta.
Kuvat All Over Press

”Työskentelemme niiden asioiden puolesta, jotka ovat asiakkaillemme tärkeitä, ja siksi haluamme jakaa tietoa siitä, kuinka auton valinnalla voi suojella elämää ja ympäristöä. Onkin ilahduttavaa, että saatavilla on autoja, jotka voimanlähteestä riippumatta täyttävät tiukat turvallisuus- ja ympäristövaatimukset”, Folksamin liikennetutkija Anders Ydenius sanoo.

Folksam tutki autonvalmistajien uudet mallit jo 21. kertaa peräkkäin. Kaikkiaan 55 tämän vuoden mallia täyttää Folksamin vaatimukset, vaikka päästövaatimuksia on kiristetty yli viisi prosenttia viime vuodesta. 

Eniten hyväksyttyjen mallien joukossa on dieselautoja: yhteensä 27 uutta dieselautoa täyttää vaatimukset. Muilla kuin fossiilisilla polttoaineilla toimivia autoja on kuitenkin saatavilla yhä enemmän. Näistä yleisimpiä ovat ladattavat hybridit, joita hyväksyttiin tänä vuonna 17, kun vielä vuonna 2013 hyväksyttyjä malleja oli vain kaksi. 

Myös yhä useammat kaasuautot täyttävät vaatimukset: hyväksyttyjen mallien määrä on noussut viidessä vuodessa viidestä neljääntoista malliin. Sähköautoistakin jo viisi mallia täyttää vaatimukset, kun vielä vuonna 2013 hyväksyttyjä malleja ei ollut ainuttakaan. Etanoliautojen määrä on sen sijaan vähentynyt merkittävästi. Tänä vuonna hyväksyttyjä etanolilla toimivia malleja on vain kaksi.

”Ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi nykyaikaisella puhdistustekniikalla varustettuja dieselautoja tullaan yhä tarvitsemaan, vaikka fossiiliset polttoaineet jäävät vähitellen pois käytöstä. Ladattavat hybridit ja kaasuautot voivat kuitenkin jo nyt vähentää terveydelle haitallisten typen oksidien määrää lyhyillä matkoilla, etenkin kaupunkiajossa. Siksi on hyvä, että ladattavien hybridien ja kaasuautojen tarjonta lisääntyy.”

Listalla on useita dieselautoja, joiden typenoksidipäästöistä keskusteltiin viime vuonna vilkkaasti. Näiden päästöjen vuoksi kaupunkiajossa kannattaa suosia sähköautoja ja ladattavia hybridejä, kun taas dieselautot sopivat verrattain vähäisten hiilidioksidipäästöjensä ansiosta paremmin taajamien ulkopuolella tapahtuvaan ajoon.

Katso lista vuoden 2018 turvallisimmista ja ympäristöystävällisimmistä autoista tästä linkistä.

Julkaistu: 26.1.2018