Tuulilasi

Volvon pääkilpailija vaihtunut: "Tesla on nyt uusi haastajamme"


Volvo on kertonut aikaisemmin pitävänsä pahimpina kilpailijoinaan Mercedestä, BMW:tä ja Audia premium-autojen markkinoilla, mutta nyt Volvo sanoo haluavansa haastaa Teslan.
Kuvat Volvo

Volvon suunnittelujohtaja Robin Page sanoo, että Volvo on muuttunut viime vuosina juuri siihen suuntaan, mihin autoteollisuuskin on muuttunut ja muuttumassa.

”Koko autoteollisuuden pelikenttä on kokenut valtavan muutoksen. Viisi vuotta sitten sanoimme, että meidän on pystyttävä haastamaan ja kukistamaan Mercedes, Audi ja BMW. Mutta nyt tilanne on muuttunut. Tuntuu siltä, että nyt nuo brändit pyrkivät haastamaan meidät, ja monien raporttien ja arvioiden mukaan me olemme lyömässä heidät”, Page sanoo.

”On selvää, että koko autoteollisuus on pitänyt jo pitkään Teslaa silmällä. Ei niinkään suunnittelun osalta, vaan heidän strategiansa kohti sähköautoilua. Heillä on tapa tehdä asioita eri tavalla kuin muut. Tesla on nyt uusi haastaja ja kilpailija myös meille.”

Volvon uudet SUV:t XC90 ja XC60 auttoivat brändiä tekemään viime vuonna myyntiennätyksensä. Volvon autoihin on tullut paljon uutta teknologiaa ja luksusta. Vaikka hyvin meneekin, Volvo ei aio jäädä istumaan lepotuoliin.

Volvo on jo ilmoittanut, ettei se aio kehittää enää uusia dieselmoottoreita. Vuonna 2019 jälkeen jokainen uusi Volvo tulee olemaan sähköinen, joko mieto hybridi, lataushybridi tai täyssähköinen.

Volvon pääjohtaja Håkan Samuelsson on kertonut, että hän odottaa jopa 50 % Volvon myynnistä tulevan täyssähköautoista vuonna 2025. Sähköautojen ykkösmarkkina Kiina on isossa roolissa Volvon suunnitelmissa. Tästä huolimatta Volvo ei aio unohtaa muita kilpailijoitaan.

”Emme todellakaan unohda perinteisiä haastajiamme Mercedestä, Audia ja BMW:tä. Ne ovat valtavan suuria yrityksiä, joilla on suuret suunnittelufasiliteetit, kunnianhimoa ja teknologista osaamista. Kyse on kuitenkin enemmän siitä mielentilasta, jonka Tesla ja muut uudet start upit ovat tuoneet autoteollisuuteen”, suunnittelujohtaja Page sanoo.

Julkaistu: 7.5.2018