Tuulilasi

Volvon ilmaistuin mullistaa lapsiperheen elämän


Lasten turvaistuimet ovat yleisesti olleet suurikokoisia, vaikeasti liikuteltavia ja hankalia asentaa.
Kuvat Volvo

Volvo on nyt kehittänyt kevyen täytettävän, selkä menosuuntaan asennettavan turvaistuimen konseptin käyttämällä uutta teknologiaa.

Istuin on turvallinen, helppo pakata ja kuljettaa mukana. Vanhemmat voivat käyttää istuinta monissa tilanteissa, joissa nykypäivän muut istuimet eivät ole käytännöllisiä.

Volvon valvonta- ja konseptikeskuksessa Los Angelesissa työskentelevä uuden istuimen suunnittelija Lawrence Abele ajatteli kahta lastaan, kun hän laati uutta konseptia.

"Minulle lasten turvallisuus on aina etusijalla", Abele kertoo.

"Kun asuimme ulkomailla kahden pienen lapsen kanssa, meidän täytyi kuljettaa hankalia turvaistuimia lentokentillä ja takseissa. Lasten kanssa matkustaminen on monille haaste. Kaikki vanhempien elämää helpottavat ratkaisut ovat hieno asia."

Konsepti-istuimesta on esimerkiksi suuri apu isovanhemmille ja ystäville, jotka hoitavat lapsia ja tarvitsevat liikuteltavan turvaistuimen. Istuin on myös erittäin käytännöllinen matkustettaessa taksilla, vuokra-autolla tai bussilla – tilanteissa, joissa on yleensä jouduttu turvautumaan saatavilla oleviin, usein puutteellisiin turvallisuusratkaisuihin.

Täyttyy 40 sekunnissa

Istuimessa on innovatiivinen pumppujärjestelmä, joka on rakenteeltaan hiljainen ja tehokas.

Istuin täyttyy alle 40 sekunnissa ja tyhjenee integroidun pumpun avulla, ja sen kokonaispaino on alle 5 kiloa eli puolet tavallisen turvaistuimen painosta.

Istuin on lisäksi jatkuvasti verkossa Bluetoothin kautta, mikä tarjoaa monia mahdollisuuksia, kuten kauko-ohjatun täytön.

Selkä menosuuntaan turvallisinta

Täytettävän turvaistuimen konsepti asennetaan selkä menosuuntaan päin, sillä se on turvallisin tapa matkustaa.

Lapsen kehittyvä niska ei ole yhtä vahva kuin aikuisen niska. Etutörmäyksessä kasvot menosuuntaan istuvan matkustajan pää heilahtaa eteenpäin rasittaen niskaa voimakkaasti. Lapset tarvitsevat täten erityisvarusteita, ja heidän tulee matkustaa autossa selkä menosuuntaan päin vähintään 3-4-vuotiaaksi.

"Itse asiassa olisi parasta, jos me kaikki voisimme matkustaa selkä menosuuntaan päin, mutta autojen nykyrakenteen vuoksi se ei ole mahdollista", Abele toteaa.

"Pienten lasten tulisi kuitenkin matkustaa selkä menosuuntaan päin mahdollisimman pitkään. Tavoitteemme oli suunnitella istuin, joka on turvallisempi kuin mikään muu markkinoilla oleva vaihtoehto. Lisäksi halusin, että kaikki – mukaan lukien lapset – saisivat nauttia hyvästä muotoilusta joka päivä."

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 16.4.2014