Tuulilasi

Volvon harvinainen avoauto täyttää 60 vuotta


Tasan 60 vuotta sitten Volvon ensimmäinen avoauto ja myös urheiluauto nimeltään Volvo Sport näki päivänvalon. Auto jäi todelliseksi harvinaisuudeksi, sillä autoa valmistettiin lopulta vain 67 kappaletta.
Kuvat Volvo

Volvo Sportin historia ajoittuu 1950 luvun alkuun, jolloin yrityksen perustaja Assar Gabrielsson kierteli Yhdysvaltoja oppiakseen alueen automarkkinoista. Hän kiinnostui kalifornialaisesta yrityksestä nimeltä Glasspar, joka oli tehnyt lasikuidusta veneitä ja korin osia urheiluautoihin.

50-luvulla yhdysvalloissa oli suuri kysyntä eurooppalaisista kevyistä urheiluautoista, joten Gabrielsson päätti rakentaa sellaisen lasikuidusta Volvolle. Auton korin suunnittelutyön ja ensimmäisen prototyypin rakentamisen suoritti Glasspar vuonna 1953. Volvon insinöörien tehtäväksi jäi alustan kehittäminen, joka sopisi lasikuitukorin pariksi.

Ensimmäinen prototyyppi valmistui nopeasti jo vuonna 1954, mutta joutui heti kovan kritiikin kohteeksi. Alusta oli liian heikko, muovit lohkeilivat eivätkä ovet asettuneet kohdilleen. Volvolla oli suunnitelmissa rakentaa ainakin 300 autoa vientiin. Myyntimäärät jäivät kahtena ensimmäisenä vuotena kuitenkin vaisuiksi.

Malli sai äkkinäisen lopun, kun Volvon uusi toimitusjohtaja Gunnar Engellau sai ajaa autolla ensimmäisen kerran. Hänen mielestään auto ei täyttänyt Volvon laatukriteerejä, ja jokainen yksilö tuotti yritykselle tappiota, joten Volvo Sportin valmistus päättyi siihen paikkaan.

Neljä vuotta myöhemmin Volvolta ilmestyi legendaarinen P1800 eli "Pyhimys-Volvo".

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 2.6.2014