Tuulilasi

Volvo yhä tiiviimpään yhteistyöhön kiinalaisten kanssa – tähtäin sähkössä


Volvo suunnittelee uuden teknologiayhteisyrityksen perustamista omistajansa, kiinalaisen Geely Holdingin kanssa. Uuden yrityksen tarkoitus on jakaa nykyistä ja tulevaa teknologiaa, syventää teollisia synergioita ja tarjota mittakaavaetuja, joiden avulla yhtiöt voivat kehittää nopeammin seuraavan sukupolven sähköistettyjen autojen tekniikkaa.
Kuvat Volvo

Tänään allekirjoitetun yhteistyöpöytäkirjan mukaan Volvo Cars, Geely Auto ja LYNK & CO jakavat ajoneuvoarkkitehtuuri- ja moottoritekniikoita uuden yhteisyrityksen hallinnoimilla lisensointijärjestelyillä. Ne tekevät myös syvempää yhteistyötä komponenttien hankinnassa kustannusten vähentämiseksi.

Volvo Cars, Geely Auto ja LYNK & CO toimivat kiinalaisen Geely Holding -autokonsernin alaisuudessa. Uuden yhteisyrityksen omistavat puoliksi Volvo Cars ja Geely Holding, ja sen päämaja on Kiinassa ja tytäryhtiö Göteborgissa, Ruotsissa.

”Tietotaidon ja tekniikan jakamiselle perustuvat kumppanuudet ovat tavallisia autoteollisuudessa. Otamme nyt tämän toimintamallin käytäntöön. Suunniteltu yhteistyö vahvistaa Volvon kapasiteettia kehittää seuraavan sukupolven sähköistettyjä autoja”, kertoo Volvon pääjohtaja Håkan Samuelsson tiedotteessa.

Volvo ja Geely jakavat jo keskenään tekniikkaa, kuten kompaktin modulaarisen CMA-arkkitehtuurin, jota käytetään pian julkistettavissa 40-sarjan autoissa sekä LYNK & CO -autoissa.

Jaettavan teknologian immateriaalioikeudet pysyvät sen kehittäneellä yhtiöllä, mutta itse tekniikka on Volvon, Geely Auton ja LYNK & CO:n käytettävissä lisensointisopimusten kautta.

Tulevia modulaarisia alustatekniikoita ja muita tekniikoita jaetaan ja kehitetään kulunjakosopimusten pohjalta. Kehitystyötä johtava yhtiö omistaa tekniikan, ja muilla konsernin yhtiöillä on käyttöoikeudet siihen lisenssin kautta, mikä pienentää kokonaiskehityskustannuksia.

On odotettavissa, että yhteistyö laajenee tulevaisuudessa kattamaan myös sähköistettyjen autojen komponentteja, kuten akkukennoja, sähkömoottoreita ja latausjärjestelmiä, mikä maksimoi myönteiset yhteisvaikutukset konsernin sisällä.

Lisäksi tänään ilmoitettiin, että Volvo hankkii merkittävän vähemmistöosuuden LYNK & CO -yhtiöstä. Tämän ansiosta LYNK & CO voi hyötyä Volvon tekniikasta nyt ja tulevaisuudessa. LYNK & CO on Geely Holdingin, Geely Auton ja Volvon yhteisomistuksessa.

”Saamme merkittäviä etuja jakamalla sekä tekniikoita että seuraavan sukupolven ajoneuvoarkkitehtuureja. Olen luottavainen, että myönteiset yhteisvaikutukset saavutetaan säilyttämällä automerkkien erilliset identiteetit ja strateginen itsehallinto”, toteaa Geely Holdingin puheenjohtaja Li Shufu.

Yllä mainitut toimet edellyttävät vielä lopullisia sopimuksia ja asianmukaisten viranomaisten hyväksyntää.

Julkaistu: 21.7.2017