Tuulilasi

Volvo tiputtelee tietoja luksusmaasturista – XC90:ssä "on yksi automaailman kolmesta parhaasta audiojärjestelmästä"


Volvo uuden XC90-mallin audiojärjestelmä on valmistajan mukaan yksi automaailman kehittyneimmistä. Vakiona on täysin integroitu ilmajäähdytteinen subwoofer.
Kuvat Volvo

Myöhemmin tänä vuonna paljastettava täysin uusi Volvo XC90 tarjoaa Volvon mukaan myhden automaailman kehittyneimmistä audiojärjestelmistä. Ruotsalaisen autonvalmistajan insinöörit ovat tehneet yhteistyötä kuuluisan brittiläisen audiolaiteyrityksen, Bowers & Wilkinsin, kanssa.

XC90-mallissa käytettävä Bowers & Wilkins -järjestelmä hyödyntää erityistä akustista tekniikkaa, joka on tulosta viisi vuosikymmentä kestäneestä uraa uurtavasta kaiutinsuunnittelusta. XC90:n järjestelmä on johdettu suoraan teknologiasta, joka on kehitetty maailman vaativimpia akustisia ympäristöjä, kuten Lontoon legendaarista Abbey Roadin studiota, varten.

Kokonaisuus käyttää erittäin tehokkaita ja häiriöttömiä kaiuttimia, esimerkiksi alumiinidiskanttikaiuttimia ja Kevlar®-keskialueyksiköitä. Komponentit ovat tuttuja Bowers & Wilkinsin palkituista premium-tason ratkaisuista. Järjestelmä sisältää myös ensimmäistä kertaa autossa keskikaiuttimen, jossa on Bowers & Wilkinsin ylädiskanttikaiutintekniikkaa, joka tarjoaa avaramman ja tilavamman äänen.

"XC90 käyttää ylädiskanttikaiutintekniikkaa, jolla on paljon etuja autokäytössä", kertoo Bowers & Wilkinsin insinöörijohtaja Stuart Nevill tiedotteessa.

"Se periaatteessa parantaa suoran ja heijastetun äänen suhdetta, kun suurempi osa signaalia saavuttaa kuuntelijan suoraan diskanttikaiuttimesta sen sijaan, että se heijastuisi ensin tuulilasista. Tämä tarkoittaa, että XC90-mallissa käytettävä Bowers & Wilkinsin audiojärjestelmä kuulostaa todella elävältä."

Järjestelmä sisältää 12-kanavaisen 1 400 watin D-luokan HARMAN-vahvistimen, joka huolehtii yhteensä 19 Bowers & Wilkins -kaiuttimesta. Käytettävissä on 7 Nautilus-diskanttikaiutinta (25 mm), 7 keskialueen kaiutinta (5×100 mm ja 2×80 mm), joiden kannen takaa on nähtävissä Bowers & Wilkinsin keltainen Kevlar-kartio, 4 kartion wooferit (200/165 mm) ja uusi mullistava ilmajäähdytteinen subwoofer (250 mm).

Volvon audio-osaston ja Bowers & Wilkinsin insinöörit ovat sitoutuneet korkeimpaan mahdolliseen äänenlaatuun, ja he halusivat tehdä uuden XC90:n audiojärjestelmästä vertaansa vailla olevan vaihtoehdon nykypäivän automarkkinoilla. Tämä näkyy myös muotoilun integroinnin näkökulmasta, kun ainutlaatuisesti muotoiltua diskanttikaiutinta tarkastelee kojelaudassa.

"Minun mielestäni täysin uuden XC90:n Premium Sound -järjestelmä on yksi automaailman kolmesta parhaasta audiojärjestelmästä", toteaa entinen musiikkituottaja ja Volvon audioasiantuntija Michael Adenauer.

Uusi Volvo XC90 esitellään ensi syksynä.

Lue myös:

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 5.6.2014