Tuulilasi

Volvo kerää tietokantaa – tutkittavana yli 40 000 onnettomuutta


Volvon turvallisuustyö ei rajoitu testilaboratorioiden seinien sisälle.
Teksti Timo Nurmi
Kuvat Volvo

Ruotsalaisvalmistaja on tutkinut autoilleen sattuneita onnettomuuksia jo yli 40 vuoden ajan. Vuosikymmenten tuloksena Volvolla on dataa yli 40 000 onnettomuudesta, joissa on ollut osallisena noin 67 000 ihmistä.

Vaikka näissä kolareissa on menetetty ihmishenkiä ja monen loukkaantuneen ihmisen elämä on muuttunut pysyvästi, ne ovat myös hyödyttäneet tienkäyttäjiä. Nykyään uusi automalli on lähtökohtaisesti turvallisempi kuin edeltäjänsä.

Tutkimusinsinööri John-Fredrik Grönvall esittelee laboratorioon tuotuja Volvoja, jotka ovat olleet keskenään nokkakolarissa. Vuosimallin 1997 Volvo V70 on ruhjoutunut muodottomaksi lähes tuulilasin alalaitaan saakka, mutta 12 vuotta nuorempi V70 on selvinnyt törmäyksestä selvästi pienemmän näköisin vaurioin.

"Vanhempi auto ajautui vastaantulevan kaistalle, eikä toisen auton kuljettajalla ollut tilaa väistää. Kummassakin autossa olleet jäivät kuitenkin henkiin", sanoo Grönvall.

Turvallisuus on tietysti myös kolariin joutumisen välttämistä. Tuoreinta Volvon turvatekniikkaa nähdään myöhemmin tänä vuonna esiteltävässä uudessa XC90:ssä, johon on saatavana uuden sukupolven älykäs vakionopeudensäädin. Sen avulla auto pystyy etenemään jonossa itsenäisesti.

Lisäksi Volvo esittelee tielläpysymisavustimen, joka ohjaa tieltä suistumassa olevan auton takaisin turvalliselle ajolinjalle.

Lue katsaus Volvon turvallisuustyöhön Tuulilasin  numerosta 5/2014.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 30.4.2014