Tuulilasi

Volvo ja Uber yhteistyöhön – taksirobottiautot liikenteeseen!Volvo ja Uber yhteistyöhön – taksirobottiautot liikenteeseen!

Volvo hyödyntää yhteistyötä autonomisen ajamisen kehittämisessä, Uber puolestaan saa tiestölle kuskittomia takseja.
Teksti Max Lange

Volvo Cars ja Uber ovat sopineet 300 miljoonan dollarin arvoisen yhteistyösopimuksen, jonka mukaan Volvo laittaa Uberin taksiliikenteeseen tukun itsestään ajavia XC90 maastureita Pittsburghin kaupungissa Yhdysvalloissa.

Ensimmäiset sata XC90:stä on jo toimitettu Uberille. Ne voidaan ottaa käyttöön jo syksyn aikana, jos mitään suurempia ongelmia ei synny, kertoo Uberin tiedottaja. Kyse ei ole vielä täysin itsenäisestä ajamisesta, sillä autossa istuu taksikyydin aikana aina kaksi ihmistä. Toinen on valmiina ottamaan heti ohjat käsiinsä ja toinen kirjoittaa muistiinpanoja liikennetapahtumista.

Hieman yllättävästi Volvo toimittaa yhteistyösopimuksessa vain autot, ja niissä käytetään Uberin kehittämää autonomisen ajamisen teknologiaa. Volvo aikoo ottaa kokeilusta kuitenkin kaiken hyödyn irti, ja ottaa opin merkin seuraavan sukupolven autonomisiin autoihin.

Uber lisää Volvoihin tuntuvasti lisää tekniikkaa, jotta auto kykenisi ajamaan täysin itse. Volvoihin asennetaan mm. erilaisia lasertutkia sekä ylimääräisiä kameroita ja sensoreita. Uberin tavoitteena on luoda auto, joka ei tarvitse lainkaan toimenpiteitä matkustajalta.

Volvo ja Uber ovat työstäneet projektia yhdessä jo noin vuoden verran.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 19.8.2016