Tuulilasi

Volvo Cars ja Uber esittelevät autonomiseen ajamiseen valmiin tuotantoauton

Volvo Cars ja Uber esittelevät autonomiseen ajamiseen valmiin tuotantoauton
Autoturvallisuuden suunnannäyttäjä Volvo ja henkilökuljetuspalvelu Uber esittelivät tänään yhteistyössä kehitetyn itseajavan tuotantoauton. Kyseessä on seuraava askel yritysten välisessä strategisessa kumppanuudessa.

Uber ja Volvo solmivat yhteistyösopimuksen vuonna 2016 ja ovat sittemmin laatineet useita prototyyppejä, joiden tarkoituksena on kiihdyttää yritysten itseajavien autojen kehitystyötä. Tänään esitelty Volvo XC90 on ensimmäinen tuotantoauto, joka yhdessä Uberin järjestelmän kanssa pystyy täysin autonomiseen ajamiseen.

XC90-perusauto on varustettu tärkeillä turvallisuustoiminnoilla, joiden ansiosta Uber voi helposti asentaa autoon oman autonomisen järjestelmänsä. Tämä mahdollistaa itseajavien autojen potentiaalisen käyttöönoton tulevaisuudessa Uberin verkostossa.

Tärkeimmät ominaisuudet Volvon autonomisessa tuotantoautossa ovat useat varajärjestelmät ohjaus- ja jarrutustoiminnoille sekä akun varavirtajärjestelmä. Jos jokin pääjärjestelmistä pettää jostakin syystä, varajärjestelmät toimivat välittömästi ja pysäyttävät auton.

Volvon varajärjestelmien lisäksi autossa on joukko antureita, joiden avulla Uberin autonominen järjestelmä voi toimia turvallisesti kaupunkiympäristössä.

Uberin autonominen järjestelmä voi Volvon ajoneuvoalustaan yhdistettynä jonakin päivänä mahdollistaa turvallisen ja luotettavan autonomisen henkilökuljetuspalvelun, jossa ei enää tarvita erikoiskoulutettuja Uberin työntekijöitä, jotka vielä tällä hetkellä käyttävät ja valvovat autoja autonomiselle ajamiselle tarkoitetuilla alueilla.

Tänään paljastettu autonomiseen ajamiseen kykenevä tuotantoauto on osa Volvon kaupallista sopimusta Uberin kanssa. Vuonna 2016 laadittu sopimus koskee kymmenien tuhansien autonomisella valmiudella varustettujen perusautojen toimitusta tulevina vuosina.

”Uskomme, että autonominen ajoteknologia tarjoaa mahdollisuuksia parantaa turvallisuutta entisestään. Odotamme, että seuraavan vuosikymmenen puoliväliin mennessä kolmannes kaikista myymistämme autoista on täysin autonomisia. Sopimuksemme Uberin kanssa alleviivaa tavoitettamme olla haluttu yhteistyökumppani maailman johtaville henkilökuljetuspalveluille”, sanoo Volvon pääjohtaja Håkan Samuelsson.

”Läheinen yhteistyö Volvon kaltaisten yritysten kanssa on avaintekijä turvallisen autonomisen kaluston rakentamisessa. Volvo on ollut pitkään tunnettu turvallisuudesta – joka on uusimman tuotantovalmiin itseajavan perusauton kulmakivi. Teknologiallamme varustettuna tämä auto on keskeisessä asemassa Uberin autonomisten tuotteiden valikoimassa”, toteaa Uber Advanced Technologies Groupin johtaja Eric Meyhofer.

Volvo suunnittelee käyttävänsä samanlaista autonomista perusautokonseptia tulevissa autonomisissa autoissaan 2020-luvun alkupuolella. Nämä teknologiat otetaan käyttöön uuden sukupolven Volvo -malleissa, jotka perustuvat SPA2-alustalle. Niiden toiminnot mahdollistavat valvomattoman autonomisen ajamisen selkeästi määritetyillä alueilla, kuten valta- ja kehäteillä.

Volvolla uskotaan, että autonominen ajaminen voi synnyttää huomattavia turvallisuusetuja koko yhteiskunnalle, kun kaikki autot ovat autonomisia. Sitä ennen teknologia voi tarjota asiakkaille paremman ajokokemuksen ottamalla hoitaakseen yksitoikkoiset tehtävät, kuten nykivän ajamisen liikenneruuhkissa.

Julkaistu: 13.6.2019
2 kommenttia