Tuulilasi

Volkswagenia uhkaa miljardien lisäsakot – nyt EU-komission hampaissa


EU-komission löydöksien mukaan VW on rikkonut päästömanipuloinnillaan peräti 20 EU-maan kuluttajansuojalakeja, kertoo Die Welt. Mahdolliset sakot voisivat olla yritykselle tuhoisia.
Teksti Max Lange

Die Weltille puhuneen EU-komissaari Vera Jourovan mukaan komissio on pyytänyt jäsenmaidensa kuluttajaviranomaisilta tietoja tapaukseen liittyen. Komissio on tuottanut jäsenmaiden tiedoista raportin, jonka mukaan VW on rikkonut suurimmassa osassa EU-maista kuluttajansuojalakeja, toteaa Jourova. Hänen mielipide on, että asia on siksi käsiteltävä koko EU:n tasolla.

Yhdysvalloissa VW pääsi sopuun viranomaisten ja yksityisten korvaushakijoitten kanssa 15,3 miljardin dollarin sakoista. Tämä koostuu 475 000 kaksilitraisella dieselmoottorilla varustetusta autosta, joista jokaiselle omistajalle korvataan 10 000 dollaria.

Nyt samanlaisia korvauksia halutaan myös Eurooppaan. Vanhalla mantereella tapauksen mittasuhteet ovat kuitenkin moninkertaiset Yhdysvaltoihin verrattuna. Euroopassa huijausohjelmistolla varustettuja autoja liikkuu peräti 8 miljoonaa kappaletta. Jos VW joutuu maksamaan korvauksia jokaisesta autosta erikseen, ovat lopulliset sakot VW:lle erittäin merkittävät.

Vaikka eurooppalaisille korvauskulut olisivat pienemmät kuin Yhdysvalloissa, saattaisi se tehdä Euroopan suurimmasta autonvalmistajasta siinä tapauksessa lopun, toteaa Die Welt.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 5.9.2016