Tuulilasi

Volkswagen karsimassa rajusti automalliensa variaatioita

4

Volkswagen uskoo pystyvänsä nostamaan tuottomarginaaliaan aiemmin arvioitua nopeammin, vaikka investoinnit sähköautoihin syövätkin koko ajan enemmän rahaa.
Teksti Tuulilasin toimitus
Kuvat Volkswagen

VW:n tavoite on nyt nostaa tuottomarginaaliaan ainakin kuuteen prosenttiin vuoteen 2022 mennessä eli kolme vuotta aikaisemmin, mitä alun perin visioitiin. Alun perin tavoitteena oli saavuttaa 6 % voittomarginaali vuonna 2025 ja vuonna 2022 neljän prosentin voittomarginaali.

Volkswagenin mukaan yksi keinoista on karsia rajusti malliportfoliota. Euroopassa tarkoituksena on karsia 25 % eri mallien variantteja alhaisen kysynnän vuoksi. VW:llä uskotaan, että tällä tulee olemaan positiivinen vaikutus nykyiseen melko kompleksiseen tuotantoprosessiin ja myös tuotantoketjuun.

Tulvaisuudessa eri mallien perusversiot ovat saatavilla vain manuaalivaihteistolla. Niihin ei myöskään tule tarjolle nelivetoa. Suunnitelmiin kuuluu myös valmistaa jatkossa 80 % kaikista autoista joustavalle MQB-alustalle, kun nyt lukema on 60 %.

VW aikoo investoida sähköistymiseen, autonomiaan ja digitalisaatioon kaikkiaan 11 miljardia euroa seuraavan viiden vuoden aikana. Niistä yhdeksän miljardia menee sähköautoihin, joita Volkswagenilla pitäisi olla vuonna 2025 jo 20, kun nyt niitä on kaksi.

Pystyäkseen investoimaan näin paljon, Volkswagen aikoo karsia muita kulujaan enemmän kuin se oli aikaisemmin suunnitellut. Tarkoituksena on nostaa tehtaiden tuottavuutta 30 prosentilla vuoteen 2025 mennessä. Kulukuurilla pyritään säästämään seuraavan viiden vuoden aikana noin kolme miljardia euroa.

VW ei Reutersin mukaan ole kertonut, joutuuko se vähentämään työntekijöitään, mutta ainakaan pakkolomautuksiin ei ryhdytä.

”Meidän on pystyttävä kiihdyttämään muutosvauhtiamme, lisäksi meidän on oltava entistä kustannustehokkaampi ja ketterämpi liikkeissämme. Se, mitä olemme tähän mennessä saavuttaneet, ei ole vielä tarpeeksi”, VW:n operatiivinen johtaja Ralf Brandstätter sanoo.

Julkaistu: 7.12.2018