
Uuteen täyssähköiseen Volkswagen ID.5: teen on helppo ihastua. Se on virtaviivaisen näköinen, sähköinen voimalinja toimii hienosti, ja autolla on hyvä ajaa. Mitä muuta enää tarvitaan?
Käytännössä vitonen on aika pitkälti sama auto kuin ID.4, mutta sen ulkomuotoa on hiukan muutettu. ID.5 on coupémaisempi, mutta silti tiloista ei ole kauheasti leikattu. Korkeutta on tarpeeksi myös takapenkkimatkustajille, vaikka kattolinja laskeekin viistosti alas.
Kuljettajan ajoasento on hyvä ja ohjaamo kokonaisuutena selkeä. Voimalinja toimii, sillä teho tulee ulos pehmeästi ja on hyvin käyttökelpoista. Nelivetoinen sähköauto on ripeä, mutta silti se on helppo hallita kaikissa tilanteissa.
Tarvittaessa liikkeelle päästään 6,3 sekunnissa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että liikennevaloissa ei todellakaan tarvitse miettiä jalkoihin jäämistä. Huippunopeus on rajoitettu nopeuteen 180 km/h. Sähköautollahan tämä on energiakulutuksen näkökulmasta erittäin järkevää, ja voisi olla järkevää mille tahansa autolle.
ID.5 käynnistyy jarrupoljinta painamalla. Painallus aktivoi kaiken tarvittavan, minkä jälkeen käännetään suuntakytkimestä ja lähdetään matkaan.
Auto on vakaa ja hyvin helposti ajettava, olet sitten kaupungin ruuhkissa tai taajaman ulkopuolisella mutkatiellä. ID.5 on tasapainoinen ja kiinnittämättä sen enempää huomiota matkanopeuteen, se etenee kuin juna. Mitään ylimääräistä ei tapahdu, alusta toimii ja ohjauksen tunto on suorastaan erinomainen. Kaiken kaikkiaan auto on helppo ja miellyttävä ohjastettava.
Tehdas ilmoittaa toimintamatkaksi 473 kilometriä, mutta normaaliajossa siihen ei aivan yllä. Erilaisilla reiteillä luku alkaa kuitenkin nelosella, joten kyseessä on kelvollinen toimintamatka. Uuden 3.0 -päivityksen myötä myös sähkö-Volkkarin lataus toimii entistä paremmin, joten akun saa täyteen ripeästi. Uusi päivitys onkin ehkä se tämän mallin isoin uudistus. Sitä odotettiin jo aikaisempiin malleihin ja nyt kun se on ID.5:ssä, se saadaan päivitettyä myös muihin.
Käytännössä auton lataa 135 kilowatilla reilussa puolessa tunnissa 80 prosenttiin ja jos kotioloissa saa käyttöön 11 kilowattia, niin yön aikana akusto saadaan ladattua täyteen. Mikäli kotilataus on kunnossa, reilun 400 kilometrin toimintamatka on täysin riittävä kattavaan auton käyttöön.
3.0 -järjestelmäversion myötä on toivottavaa, että Volkswagen pääsee irti pienistä vioista, joita sähkömallistossa on ollut. Koeajon aikana mitään ongelmia ei ilmennyt ja 3.0:n tuomat lisäominaisuudet antoivat kivan lisämausteen. Etenkin kehittynyt navigointijärjestelmä oli miellyttävä kokemus. Siihen kun syöttää määränpään ja perillä toivotun lataustason, se laskee reitin ja pysähdykset automaattisesti. Tämän avulla tiedät paikat missä ladata, ja kuinka paljon. Tämä on sähköautoilussa hyvin tärkeä osa matkustamista.
Volkswagen ID.5 GTX Dual Motor AWD Business
- Moottori Sähkö
- Akusto 77 kWh. Lataus, type 2 11 kW (3 x 16 A), CCS 135 kW
- Teho/vääntö 220 kW (299 hv) / 460 Nm Voimansiirto Neliveto
- 0−100 km/h 6,3 s
- Huippunopeus 180 km/h
- Yhd. EU-kulutus 18,6 kWh/100 km
- CO2-päästöt 0 g/km
- Mitat Pituus 4 599 mm, leveys 1 852 mm, korkeus 1 615 mm, akseliväli 2 771 mm, tavaratila 549–1561 l
- Omamassa 2 242 kg
- Plussaa Toimintamatka ja ajettavuus
- Miinusta Näkyvyys taka-oikealle
- Hinta Koeajettu auto vakiovarustein 64 010 €, mallisto alkaen 52 550 €
Kenelle?
Jos haluaa mahdollisimman alhaisen kynnyksen sähköautoon siirtymisessä, niin tätä kannattaa harkita. Tuttua Volkswageniahan tämä on. Ja lataaminen on kotitolpasta helppoa.