Tuulilasi

Volkswagen Arteon mallisto laajentui – tässä myös uudet hinnat


Volkswagen Arteon yhdistää perinteisen urheiluauton muotoiluelementit ja sedan-mallien eleganssin, käytännöllisyyden ja tilavuuden. Volkswagenin täysin uusi fastback-malli Arteon on ehdokkaana Vuoden Auto Suomessa 2018 -kilpailussa.
Kuvat Volkswagen

Suomessa Volkswagen Arteon -mallisto on nyt saatavilla koko laajuudessaan, kun uusi 1,5 TSI EVO -bensiinimoottori sai hinnat. Manuaalivaihteisen Volkswagen Arteonin 1,5 TSI EVO 110 kW (150 hv) hinnat alkavat 39 915,63 eurosta. Volkswagen Arteon 1,5 TSI EVO -bensiinimoottoriin on saatavilla myös DSG-automaattivaihteisto ja valittavissa on kolme varustelutasoa: Arteon, Elegance ja R-Line. Myös 2,0 TDI 110 kW (150 hv) -dieselmoottori manuaalivaihteistolla varustettuna sai hinnan: alkaen 42 421,70 euroa.

Volkswagen Arteonin tehokkaat ja taloudelliset turboahdetut TSI-bensiini- ja TDI-dieselmoottorit ovat saatavilla teholuokissa 110 kW (150 hv) – 206 kW (280). Tehokkaimpien TSI- ja TDI-moottoreiden yhteydessä on aina vakiona DSG-automaattivaihteisto ja 4MOTION-neliveto.

Uusi 1,5 TSI EVO -bensiinimoottori

Uuden sukupolven 1,5-litrainen TSI EVO 110 kW (150 hv) on nelisylinterinen turboahdettu moottori sylinterien lepuutustoiminnolla. NEDC-syklin mukainen polttoaineenkulutus on 5,1 l/100 km ja CO2-päästöt 117 g/km.

Uusi 1,5 TSI EVO -bensiinimoottori tarjoaa huipputeknologiaa. Sen suorasuihkutusjärjestelmä suihkuttaa polttoainetta sylintereihin maksimissaan 350 barin voimakkuudella – suihkutuksen määrää ja kestoa kontrolloidaan sähköisesti. Päästöjä, polttoaineen kulutusta ja moottorin ääniä voidaan säätää kontrolloimalla palamisprosessia. Moottori käy hiljaisemmin, käyttää vähemmän polttoainetta ja tuottaa vähemmän päästöjä.

Ajettaessa kierroslukualueella 1 400–4 000 ja alle 130 km/h nopeudella sammuttaa ACT (Active Cylinder Management) neljästä sylinteristä kaksi täysin huomaamattomasti, riippuen kuormituksesta. Tällä tavoin polttoaineen kulutusta ja päästöjä voidaan vähentää huomattavasti.

Uudessa 1,5 TSI EVO -bensiinimoottorissa on vesikiertoinen ahtoilmanjäähdytys: kompaktin turbomoottorin tehokkuutta pystytään lisäämään sylinterien ja sylinterikannen jäähdytyksellä. Lämpöherkät komponentit kuten kaasuläppä on sijoitettu välijäähdyttimen jälkeen, mikä optimoi niiden lämpötilaa. Tämän lisäksi TSI-bensiinimoottorin hyötysuhdetta on parannettu korvaamalla termostaatti sähköohjatulla venttiilistöllä, joten moottorin ohjainlaite pystyy säätämään jäähdytysnestekiertojen lämpötiloja moottorin kuormituksesta riippuen.

Kolme varustelutasoa: Arteon, Elegance ja R-Line

Arteon-varustetason vakiovarusteina ovat mm. 17” kevytmetallivanteet, led-ajo- ja päivävalot, kaukovaloautomatiikka Light Assist, kaistanpitoavustin Lane Assist, pysäköintitutkat edessä ja takana, Radio Composition Media 8” kosketusvärinäytöllä, mukautuva vakionopeussäädin ACC ja ympäristönvalvontajärjestelmä Front Assist hätäjarrutustoiminnolla ja jalankulkijan tunnistuksella, ergoComfort-istuin kuljettajalla, istuimissa kangasverhoilu, täysautomaattinen Care Air Climatronic-ilmastointi (kolmialueinen lämpötilansäätö) ja lämmitettävät etu- ja takasivuistuimet sekä hätäpuhelupalvelu.

Arteonin vakiovarusteisiin kuuluu myös Car-Net App-Connect -palvelut sekä viimeisimmän sukupolven infotainment-järjestelmä, sisältäen Mirror Link, Apple CarPlay ja Android Auto -älypuhelinliitännät (Anroid Auto on käyttövalmis heti, kun sovellus on ladattavissa Googlen Suomen sovelluskaupassa). Ajoon tarkkaa ja sporttista tuntoa lisää progressiivinen ohjaus, joka on kaikissa varustelutasoissa vakiona. 

Elegance-varustelutasossa on perustasoon erona/lisäksi digitaalinen mittaristo Active Info Display, istuinpinnat Alcantraa ja istuimien sivut Vienna-nahkaa sekä led-takavalot dynaamisella vilkulla sekä 18” Muscat-vanteet.  

R-Line-varustelutasossa on puolestaan erona/lisänä Active Info Display, istuinpinnat Alcantraa ja istuimien sivut Vienna-nahkaa, musta kattoverhoilu sekä led-takavalot dynaamisella vilkulla sekä R-Line-malleille tyypilliset 18” Sebring-vanteet.  Tehokkaimpiin moottoriversioihin kuuluu myös mukautuva alustansäätö DCC ajoprofiilin valinnalla ja laajennettu elektroninen tasauspyörästönlukitus.

Uusimman sukupolven kuljettajaa avustavat järjestelmät

Arteonin mukautuva, ennakoivalla nopeuden säätimellä varustettu vakionopeudensäädin ACC hyödyntää tutka-anturia (vakionopeuden säätämistä varten) sekä tuulilasin kameran ja navigointijärjestelmän reittitietoja. Jatkokehitetty ACC pystyy nyt ensimmäistä kertaa huomioimaan myös nopeusrajoitukset.

Arteonissa on hätätilanneavustin Emergency Assist 2.0, joka hyödyntää neljää kuljettajaa avustavaa järjestelmää, ja joka voi estää vakavan onnettomuuden. Heti jos sensorit havaitsevat, ettei kuljettaja pysty hallitsemaan ajoneuvoa, ottaa Arteon tilanteen haltuun: järjestelmä varoittaa muita tienkäyttäjiä, ohjaa ajoneuvon automaattisesti tien sivuun ja pysäyttää sen. 

Ennakoivan Pre-Crash-turvajärjestelmän tunnistimet pystyvät ensimmäistä kertaa reagoimaan paitsi ajotilanteeseen (jotka havaitaan esimerkiksi ESC:n eli elektronisen ajonvakautusjärjestelmän avulla) ja keulatörmäyksiin (joita ehkäisee ympäristönvalvontajärjestelmä Front Assist), myös takaa tuleviin vaaratilanteisiin. Järjestelmä hyödyntää kaistanvaihtoavustin Side Assistin tietoja. Sekunnin murto-osissa järjestelmä voi ryhtyä toimenpiteisiin, jotka pienentävät onnettomuuden aiheuttamia vahinkoja.

Arteon on ensimmäinen Volkswagen, johon on saatavilla dynaaminen kulmavalo, jossa on ennakoiva toiminnallisuus (Suomessa sisältyy Business-pakettiin). Arteonin uusi valojärjestelmä ennakoi tilanteen etukameran ja navigaatiojärjestelmän avulla. Tällä tavoin Arteonin valot valaisevat tulevan kaarteen jo ennen kuin kuljettaja ohjaa siihen suuntaan.  Kaksois-led-ajovalot valaisevat tulevaa kaarretta jopa kaksi sekuntia ennen kuin auto on ohjattu sitä kohti. Toinen järjestelmän etu on, että valokeila ei valaise turhaan tienreunaa, vaan valo ohjataan sinne missä sitä eniten tarvitaan.

Kultainen ohjauspyörä 2017

Volkswagenin lippulaivamalli Arteon voitti Euroopan arvostetuimpiin kuuluvan autoalan palkinnon: Kultaisen ohjauspyörän 2017. Volkswagenin grand tourismo -malli voitti sarjan "Midsize and Premium Class". Kultainen ohjauspyörä -voittajat valittiin 42 uuden automallin joukosta. Auto Bild -lehden, sen yli 20 Euroopan maassa ilmestyvien sisarjulkaisujen, sekä Bild am Sonntag -lehden lukijat äänestivät ennakkoraatina parhaat autot. Volkswagen Arteon oli omaa luokkaansa "Midsize and Premium Class" -sarjassa. Tuomariston mielestä tämä grand tourismo -malli on varsinainen monilahjakkuus: hienostuneesti viritetty alusta, hyvät moottorit ja loistava ohjaus.

(Lähde: Volkswagen)

Julkaistu: 20.11.2017