Apu

Avun pääkirjoitus: Suomen kaupungit ovat täynnä toinen toistaan totisempia laatikoita – Kapina modernismia vastaan kytee Facebookissa

Avun pääkirjoitus: Suomen kaupungit ovat täynnä toinen toistaan totisempia laatikoita – Kapina modernismia vastaan kytee Facebookissa
Modernismi puhdisti taloista krumeluurit ja toi selkeiksi vedetyt linjat. Moni pohtii, voisivatko julkisivut ja porraskäytävät olla taas taidetta, kirjoittaa toimituspäällikkö Samuli Isola.
Julkaistu: 31.8.2020

Voisivatko talojen julkisivut olla taas taideteoksia? kysyi 2017 Prahassa käynyt Osmo Soininvaara ja jatkoi: Minuun vetosivat talojen toinen toistaan kauniimmat julkisivut. Ne olivat kuin taideteoksia ja sellaisina arkkitehti ne varmaan myös aikanaan näki. Tiiviin kaupunkielämän apostolin, vihreän ideologin sanomana viesti voi yllättää, mutta asia on olennainen.

Voisivatko Suomessa talojen julkisivut (ja porraskäytävät ja sisätilat) olla taas taidetta? Tätä on kysynyt moni muukin, kun on katsellut ympärilleen. Modernismi puhdisti taloista krumeluurit ja toi selkeiksi vedetyt linjat.

Koristeaiheet, rönsymuodot, linnatornit ja muu ylimääräinen karsittiin. Taloistamme tuli selkeän asumisen yksiköitä. Siltä ne alkoivat näyttääkin, kun siihen yhdistyivät elementtirakentaminen, kaupunkien kova kasvu, kustannuskuri ja alan ammattilaisten käsitys järkevästä rakentamisesta ja hyvästä mausta.

Tuloksena Suomi on täynnä kaupunkeja, joiden talot ovat toinen toistaan totisempia laatikoita, kevyin maustein. Tehokkaita kyllä, kauniita harvoin. 

Facebookissa on toiminut jo vuosia Arkkitehtuurikapina – ei enää rumia laatikoita -ryhmä. Se on kuuluttanut jokaisen oikeuden viihtyä ja saada kauneudesta mielihyvää. Miksi joillakin – kaavoittajilla, rakennusvalvonnalla, arkkitehdeillä, rakennusliikkeillä – on yksinoikeus määrittää yhteistä tilaamme? Järki on liian usein jyrännyt tunteen, nykyaika ja tulevaisuus menneen.

Ei tietenkään kaikki muutu kultasateeksi, jos uusi noin vain lainaa tyylinsä entisestä. Mutta sivistystä on arvostaa myös sitä, mikä ennen osattiin.

Kommentoi »