Voimmeko luottaa?
Puheenaiheet
Voimmeko luottaa?
Allergiselle väärän ruoka-aineen pääsy elimistöön voi koitua kohtalokkaaksi. Elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin on voitava luottaa.
Julkaistu 26.2.2013
Apu

Jos syön vahingossa ruokaa, jossa on edes pieniä jäämiä vehnästä, ohrasta tai rukiista, saan rajun pahoinvointikohtauksen. Toipuminen kestää pari päivää. Samalla suolistossani alkaa tulehdusreaktio, joka tuhoaa elintärkeää suolinukkaa. Olen keliaakikko, joten joudun kauppareissuilla lukemaan tuoteselosteet todella tarkasti.

Vieläkin tarkemmin pakkausmerkintöjä joutuvat syynäämään allergikot, joille väärän ruoka-aineen pääsy elimistöön voi koitua äkkiä kohtalokkaaksi. Pahimmillaan voi olla hengenlähtö lähellä.

Jotkut ovat vähätelleet hevoslihakohua ja sitä, että tietyistä tuotteista on löytynyt vääränlaista lihaa. Eihän hevosenliha vaarallista olekaan, päinvastoin melko maukasta. Vaaralliseksi hevosenliha voi muuttua, jos siitä löytyy ihmiselle haitallisia lääkeainejäämiä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa, että elintarvikkeiden turvallisuus on ensisijaisesti tuottajien vastuulla, mutta myös elintarvikeketjun jokaisella lenkillä on oma vastuunsa. Evira tekee nyt EU:n suosituksesta DNA-pistokokeita lihalajin varmistamiseksi ja lääkeainejäämien löytämiseksi.

Hevoslihakohun seurauksena lähi- ja kotiruoan suosio varmasti kasvaa, mutta ostamme silti vastedeskin valmisruokia ja leikkeleitä.

Me suomalaiset olemme tottuneet luottamaan viranomaisiin, kauppiaisiin ja toisiimme. Luottamus on yhteiskuntamme perusarvo, jota ei saa horjuttaa. Meidän on voitava luottaa myös siihen, mitä tuoteselosteessa sanotaan.

Kommentoi »