Apu

Voiko norsu oppia lentämään? – Miksi talvella on kylmä? – Onko olemassa eläin, jolla ei ole pyllyreikää? – Apu Juniorin luontokysymykset

Voiko norsu oppia lentämään? – Miksi talvella on kylmä? – Onko olemassa eläin, jolla ei ole pyllyreikää? – Apu Juniorin luontokysymykset
Apu Juniorin luontokysymyksissä tutustutaan lentävien eläinten mittasuhteisiin, alkueläinten aineenvaihduntaan ja talvisäähän.
Julkaistu: 7.1.2021

”Dumbo-elokuvassa norsu oppii lentämään – Voisiko se onnistua oikeasti?”

Toimitus vastaa: Dumbo nousee siivilleen valtavien korviensa ansiosta, mutta tosielämässä elefanttien pitäisi olla paljon pienempiä, jotta ne voisivat lentää.

Suurimpiin kuuluva lentävä lintu, isotrappi, painaa enintään 19 kiloa ja elefanttivauva noin 90 kiloa.

Jos kotka painaisi yhtä paljon kuin elefanttivauva, sen siipien pitäisi olla 80 metriä pitkät, jotta se voisi lentää. Elefantin korvat sopivat hyvin kuuntelemiseen ja elefantti myös viilentää itseään heiluttelemalla niitä.

”Joku väitti, että on eläin, jolla ei ole ollenkaan pyllyreikää”

Toimitus vastaa: Oudoltahan se kuulostaa, mutta totta se on! Biologi Sidney Tamm huomasi hiljattain, että amerikankampamaneetille ilmestyy peräaukko vain ulostaessa.

Kun Tamm tarkasteli eläimiä mikroskoopilla, hän ei löytänyt niiltä minkäänlaista peräaukkoa. Kun eläimelle tuli kakkahätä, osa suolesta pullistui niin, että se kosketti ihon ulkopintaa eli orvaskettä, ja yhdessä ne muodostivat väliaikaisen peräaukon.

Kun suoli oli tyhjentynyt, kaikki toistui käänteisessä järjestyksessä ja peräaukko katosi. Maneetit ovat kaiken lisäksi kovia kakkimaan: aikuinen yksilö ulostaa kerran tunnissa, toukat kymmenen minuutin välein.

”Miksi talvella on kylmä? ”

Talvisin on kylmä, koska Suomi sijaitsee maapallomme pohjois­laidalla. Pohjoinen pallonpuolisko kallistuu talvella poispäin auringosta, jolloin saamme selvästi vähemmän auringon säteilyä kuin kesällä. Sää kylmenee, koska aurinko paistaa niin matalalta, ettei se jaksa lämmittää meitä. Kun meillä pohjoisella pallonpuoliskolla on talvi, ete­läisellä pallonpuoliskolla on sen täysi vastakohta eli kesä.”

  • Kysyjä: Laila, 7
  • Vastaaja: Meteorologi Markus Mäntykannas, Foreca
Kommentoi »