Voiko kaikkialle matkustaa?
Matkailu
Voiko kaikkialle matkustaa?
Me matkailijat olemme tottuneet siihen, että voimme matkustaa sinne minne haluamme. Nyt monia maailman kohteita uhkaa liikaturismi. Pitäisikö meidänkin päivittä asenteitamme? Lue Mondon pääkirjoitus aiheesta.
Julkaistu 13.3.2017
Mondo

Norjan lofooteilla on yllättävä pulma: Frozen

Lofooteilla paikalliset ovat kyllästyneet ruuhkiin ja ympäristöä sotkeviin kävijöihin, esimerkiksi vessoja on liian vähän. Nyt saarilla pohditaan, pitäisikö vierailijoiden määrää alkaa rajoittaa.

Lofootit on osa trendiä. Yhä useammassa suositussa paikassa pohditaan parhaillaan, missä menevät kestävän matkailun rajat. Esimerkiksi Venetsiaan voi sesonkina saapua jopa 100  000 kävijää päivässä. Hinnat ovat nousseet niin, että venetsialaiset joutuvat muuttamaan muualle. Myös Pohjois-Italian rannikon kauniiden pikkukylien Cinque Terre on ryhtynyt rajoittamaan tulijoiden määrää. Barcelonassakin suunnitellaan majoitus­lupien jäädyttämistä.

Me matkailijat olemme tähän mennessä saaneet nauttia luksuskohtelusta, minne tahansa menemmekin. Olomme tehdään tervetulleeksi. Eteemme tehdään paljon, jotta viihtyisimme. Tuohan matkailu työtä ja tuloja. Vain muutamat erityisen herkät alueet, kuten Antarktis, ovat tähän saakka olleet rajoitusten piirissä.

Venetsialaisten, cinqueterreläisten ja Lofoottien asukkaiden yritys estää oman kotipaikan muuttuminen teemapuistoksi on ymmärrettävä. Tähän asti olemme tottuneet siihen, että voimme valita, mihin menemme. Nyt pohdittavaksi nousee kysymys siitä, onko meillä oikeus matkustaa kaikki­alle?

Kommentoi »