Tuulilasi

Voiko Faraday Futuren kelkka vielä kääntyä? − nappasi kokeneen BMW-pomon


Talousongelmista kärsivä kiinalaisten rahoittama sähköautofirma Faraday Future on saamassa kovan luokan vahvistuksen BMW:ltä.
Teksti Max Lange
Kuvat Faraday Future

Kolmekymmentä vuotta BMW:llä toiminut Ulrich Kranz siirtyy yllättävästi Faraday Futurelle. Kranz veti BMW:llä i-sähköautoprojektia, joten kokemusta sähköautoista ja autoteollisuudesta hänellä pitäisi riittää. Kranzista tulee Faradayn Futuren uusi teknologiapomo. Hänen vastuualueenaan on tuoda yli 1000-hevosvoimainen FF91-konseptiauto tuotantoon.

Faraday Futuren tulevaisuus ei ole missään nimessä varma. Yritystä on rahoittanut kiinalainen LeEcon perustanut Jia Yueting, joka on tehnyt rahansa teknologia- ja viihdealalla. Hänellä on kuitenkin ollut viime aikoina suuria rahaongelmia, mikä on näkynyt negatiivisesti myös Faraday Futurella.

FF oli rakentamassa Nevadaan Yhdysvaltoihin miljardiluokan sähköautotehdasta, mutta rahoitus tehtaan valmistumisesta kaatui. Ulrich Kranzilla on siis suuret haasteet tehdä FF91-sähköautosta oikeasti kannattava.

Faradayllä on kuitenkin muitakin nimekkäitä pomoja, sillä Deutsche Bankin entinen talousjohtaja Stefan Krause toimii nykyään FF:n toimitusjohtajana. Lisäksi Tesla Model S:n että Model X:n kehitystyössä mukana ollut Nick Simpson vastaa autojen kehitystyöstä nyt Faraday Futurella.

FF yrittääkin nyt kerätä rahoitusta miljardin dollarin edestä, joka ei ole riippuvainen Jia Yuetingin rahoista. BMW:ltä siirtyvä Kranz yrittää puolestaan tasapainottaa tilanteen talousongelmissa taistelevassa sähköautofirmassa.

Lähde: Automotive News Europe

Julkaistu: 18.7.2017