Vitonen saa uuden ilmeen
Puheenaiheet
Vitonen saa uuden ilmeen
Vapun jälkeen viiden euron seteli ei ole enää entisellään. Katso tästä, mikä setelissä muuttuu.
Julkaistu 16.4.2013
Apu

Toinen toukokuuta 2013 vitonen ei ole enää entisellään. Silloin nimittäin lasketaan liikkeelle uusi, parannettu painos viiden euron setelistä.

Jokainen euroseteli uusiutuu vuorollaan 500 euroon asti. Vitonen uusiutuu euroseteleistä ensimmäisenä, sillä sitä on paljon liikkeellä, ja se kuluu käytössä nopeasti. Vitonenhan on se seteli, joka on teinilläkin käsilaukussa tai taskunpohjalla, ja aina rutussa.

Uudistuvassa vitosen seteleissä on aiempaa kehittyneempiä turvatekijöitä, jonka ansiosta sitä on aiempaa hankalampaa väärentää. Suomen Pankin tietojen mukaan vuoden 2012 alkupuolella kierrosta poistettiin 251 000 euroseteliväärennöstä. Uuden setelin suunnittelussa on kuultu näkövammaisten edustajia, jotta setelin näppituntuma olisi parempi. Uuden vitosen on myös tarkoitus olla aiempaa kestävämpää laatua, sillä siihen on lisätty pinnoitus, jonka pitäisi suojata seteliä kulumiselta.

Vitosen ulkoasussa ja turvatunnisteissa ei ole suuria muutoksia tapahtunut, mutta tunnustelemalla, kallistelemalla ja katsomalla eroja löytyy.

Selkeimmin uudistus näkyy värimaailmassa, joka on aiempaa terävämpi ja sävyiltään voimakkkaampi. Vitosen merkki on samalla siirtynyt pylväikköjen lomasta oikein näkyville paikoille, ja entistä tummempana. Näin setelin nopea tunnistus helpottuu selvästi.

Uutta ovat myös uuden vitosen etupuolen päädyissä olevat lyhyet kohoviivat ja uusi vesileima, jossa erottuvat kreikkalaisen Europa-jumalattaren kasvonpiirteet. Samat kasvot näkyvät myös hologrammikuviossa setelin etupuolella. Setelin etupuolen vasemmassa alakulmassa on myös vitosen numeromerkki, joka toimii hologrammina, hohtaen smaragdinvihreästä tummansiniseen seteliä taivutettaessa.

Setelin keskeltä löytyy myös uudenlainen turvalanka, jossa näkyy euron tunnus, €.

Vitosen uudistumisen yhteydessä on tärkeää huomioida tämä: vanhat viiden euron setelit ovat tästä eteenkinpäin täysin kelvollisia ja virallisia maksuvälineitä!

Eli vanhoja vitosia voi täysin pelotta käyttää jatkossakin. Nyt ja tulevaisuudessa.

Teksti Samuli Isola

Nykyisen vitosen etupuoli
Uuden vitosen etupuoli
Nykyisen vitosen takapuoli
Uuden vitosen takapuoli
Kommentoi »