Apu

Virus, joka muutti maailman – Apu julkaisi laajan artikkelikokonaisuuden koronaviruksen vaikutuksista Suomessa ja maailmalla

Virus, joka muutti maailman – Apu julkaisi laajan artikkelikokonaisuuden koronaviruksen vaikutuksista Suomessa ja maailmalla
Kiinan Wuhanista leviämään lähtenyt koronavirus on ravistellut ihmisiä, yrityksiä ja yhteiskuntia ympäri maailman. Poikkeusolot loppuvat aikanaan, mutta seuraukset kestävät pitkään.
Julkaistu: 10.4.2020

Ihmiskunnalle täysin uusi koronavirus mullisti miljardien elämän. Miten se toimii ja mitä apua on muiden virustautien opeista?

Suomikin muuttui toiseksi maaksi muutamassa maaliskuun päivässä. Tarinan loppu voi olla onnellinen, mutta se on kaukana.

Synkkien uutisten ja inhimillisen hädän keskelle on mahtunut myös pieniä ilon aiheita. Milanossa asuva Michele Usuelli huomasi, että kaupungin ilma oli yhtäkkiä raikkaampaa kuin ennen.

Kun Elina Rimppi, astui maaliskuun alussa Shanghaihin lähtevään lentokoneeseen Helsingissä, hän pani kasvoilleen hengityssuojan. Puoliso ja kaksi lasta jäivät Suomeen, kun Rimppi palasi takaisin töihin. Ennen kuin kone laskeutui Kiinaan, henkilökunta mittasi matkustajilta lämmön. Rimppi sai passiinsa vihreän tarran: hän ei joutuisi karanteeniin. Se oli pelottanut etukäteen eniten, enemmän kuin covid-19-tautiin sairastuminen.

Suomessa asuva iranilainen Morteza Mohammadi oli matkustanut Teheraniin auttamaan sairaita vanhempiaan. Auttamisesta tuli nopeasti vaikeaa. Kun Mohammadi yritti setviä vanhempiensa verotusasiaa, verotoimisto lähetti tekstiviestin ja kielsi tulemasta toimistolle. Maasta lähteviä lentoja alettiin perua. Valtiollinen televisio alkoi opettaa lapsia kotikoulussa. Mohammadi jäi jumiin Teheraniin.

Kommentoi »