Apu

Virpi Hämeen-Anttila: "Laihduttaminen ei ole helppoa eikä yleensä tapahdu terveellisesti" – Kertoo avoimesti taistelustaan uudessa kirjassaan

Virpi Hämeen-Anttila: "Laihduttaminen ei ole helppoa eikä yleensä tapahdu terveellisesti" – Kertoo avoimesti taistelustaan uudessa kirjassaan
Virpi Hämeen-Anttila antaa uudessa kirjassaan kyytiä laihuutta ihannoivalle kulttuurillemme ja paljastaa oman taistelunsa.
Julkaistu: 20.1.2020

”Laihduttaminen ei ole helppoa”

Kirjailija Virpi Hämeen-Anttilan, 61, uusi kirja Paino – Miten pääsin sinuiksi kehoni kanssa (Otava 2020) on rehellinen kuvaus elämänmittaisesta taistelusta.

– Laihduttamisesta pitää keskustella. Tietoa on paljon, mutta se ei ole aina tieteellisesti perusteltua ja voi johtaa harhaan. Laihduttaminen ei ole helppoa eikä yleensä tapahdu terveellisesti.

Laihduttamispuheessa Hämeen-Anttilaa häiritsevät vahingolliset harhaluulot; kuten se, että lihominen johtuisi itsekurin puutteesta.

– Itsekurilla on tietty mitta, ja lopulta se katkeaa. Tämä on aivan normaalia. Itsekuri ei ratkaise syömisongelmaa vaan voi olla portti syömishäiriöihin: esimerkiksi anorektikoilla on tavattoman hyvä itsekuri. Kaikki toimet terveytensä hyväksi pitäisi tehdä kehon kanssa harmoniassa.

Hämeen-Anttila kuvailee kirjassa, miten ankarasti nuorta ylipainoista tyttöä kohdeltiin. Hän kertoo myös muista terveysongelmistaan, kuten masennuksestaan. Kaikki syömishäiriöt hän sanoo sairastaneensa peräjälkeen.

– Nuoruudenkokemukset jäivät mieleen. Aivoihini on piirtynyt tilanne, kun sain koulussa laihdutusmonisteen. Muistan nöyryytykset hyvin.

Kehonsa kanssa hän on vihdoin sovussa.

– Olen saanut todisteita siitä, miten hyvä, viisas ja vahva se on. Täytyyhän minun se lopulta uskoa.

Kommentoi »