Tuulilasi

Virossa latausasemia riittää – yhteisautoilu tarjoaa mahdollisuuden tutustua sähköautoon


Nissan tukee Saksassa ja Virossa yhteisautoiluhankkeita toimittamalla toisen sukupolven Leaf-sähköautoja autoilijoiden yhteiseen käyttöön.
Kuvat Nissan

Yhteisautoiluryhmän jäsen voi varata käyttöönsä täyteen ladatun Nissan Leafin älypuhelinsovelluksella. Varaukseen menee muutamia sekunteja, ja käyttäjä maksaa ainoastaan ajoneuvon käyttöajasta. Alin veloitus on 6 euroa tunnilta.

Sähköautojen yhteiskäyttöhanke aloitettiin vuoden 2012 marraskuussa Saksan Essenissä osana RUHRAUTOe-projektia. Essenin 40 sähköauton yhteiskäyttöjärjestelmään kuuluu viisi Nissan Leafia lyhytaikaista vuokrausta varten. Essenin hanke on Saksan ensimmäinen sähköautojen yhteiskäyttöjärjestelmä, joka perustuu alueen joukkoliikennejärjestelmän mukaan suunniteltuun verkostoon.

Hankkeen perusajatuksena on muuttaa kaupunkikeskustojen ja ympäröivien taajamien välillä liikkuvien asukkaiden liikkumistapaa sekä antaa heille mahdollisuus tutustua sähköajoneuvoihin ja tulevaisuuden liikennöimismuotoihin. Vuokrausasemia on sekä asutusalueilla että julkisen liikenteen pysäkkien läheisyydessä.

Yhteisautohankkeita myös Virossa

Kesäkuussa 2013 Viron valtion KredEx-säätiö perusti yhteistoimintahankkeen sähköautojen ELMO-vuokrauspalvelun kanssa. Palvelu toimii Viron suurimmissa kaupungeissa Tallinnassa ja Tartossa. Vuokrattavana olevista 24 sähköautosta 16 on Nissan Leafeja. Molemmissa kaupungeissa on useita sähköautojen vuokrausasemia, joihin autot voi palauttaa ja kytkeä pikalatausasemaan. Tämän jälkeen täyteen ladattu auto on valmiina seuraavaa käyttäjää varten.

Kun asiakas on tehnyt vuokrasopimuksen ELMOn (lyhenne sanoista Electromobility in Estonia) kanssa, hän voi vuokrata ja varata lähimmän saatavilla olevan auton matkapuhelinsovelluksen avulla. Kun ajoneuvo on varattu, oman matkapuhelimen sovellus toimii varatun sähköauton "avaimena".

Vuokrahinta on 6 euroa ensimmäiseltä käyttötunnilta ja 3 euroa seuraavilta tunneilta, vuorokausimaksun ollessa vain 30 €. Maksu sisältää rajattoman latausoikeuden kaikilla Viron latausverkoston asemilla.

Virossa on yksi Euroopan tiheimmistä latausasemaverkostoista: maan 160 latausasemaa sijaitsevat korkeintaan 50 km:n päässä toisistaan. Järjestelmän ansiosta tietoisuus sähköauton omistamisen hyödyistä on lisääntynyt, mikä puolestaan on vaikuttanut myönteisesti Nissan Leafin myyntiin.

"Kaikki sujui helpommin kuin mitä osasin odottaa: ovien avaaminen matkapuhelimen avulla on erittäin innovatiivinen ja käytännöllinen ratkaisu", toteaa vuokrauspalvelun asiakas Kaija Kullat.

"Enää ei tarvitse odotella, että joku tulee luovuttamaan auton avaimet. Olen todellinen sähköautoilun kannattaja, ja käytän ELMO-vuokrauspalvelua varmasti myös jatkossa."

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 12.12.2013