Tuulilasi

Virasto tallensi kymmenien tuhansien ajonopeuden – "vain muutama prosentti ohiajavista autoilijoista noudatti nopeusrajoituksia"

2

Liikennevirasto mittasi viime kesänä ajoneuvojen nopeuksia kolmella eri tietyömaalla. Nopeusseurannan tuloksista selvisi, että monen työmaan ohi ajetaan roimaa ylinopeutta. Mittauksissa oli mukana myös tietyömaa, jossa vain muutama prosentti ohiajavista autoilijoista noudatti nopeusrajoituksia. Ylinopeus tietyömailla heikentää sekä työmiesten että autoilijoiden turvallisuutta, virasto muistuttaa.
Teksti Niko Rinta
Kuvat Erja Mutanen, Liikennevirasto

Viime kesänä Liikennevirasto mittasi tietyömaiden nopeuksia kantatie 65 asfalttityömaalla, valtatien 3 siltatyömaalla ja valtatien 5 Mikkelin kohdan parannushankkeella. Mittauksissa saatiin ylös kymmenien tuhansien ajoneuvojen nopeuksia.

Tulokset vaihtelivat suuresti tietyömaittain. Esimerkiksi kantatien 65 työmaalla autoilijat noudattivat enimmäkseen nopeusrajoituksia. Myös valtatien 5 Mikkelin kohdan parannushankkeella mitatut keskinopeudet olivat vain vähän korkeammat kuin työmaan nopeusrajoitukset.

Toisaalta valtatien 3 siltatyömaalla vain 4 prosenttia työmaan päiväsaikaan ohittaneista ajoi nopeusrajoitusten mukaisesti. Valtatien 3 siltatyömaalla nopeuksia mitattiin myös yöllä. Yöllä vain 2 prosenttia työmaan ohi ajaneista noudatti nopeusrajoituksia. Keskimääräiset ylinopeudet olivat yöaikaan suurempia kuin päiväsaikaan.

Nopeusnäytöillä merkitystä

Tutkimuksessa selvisi myös, että tietyömaiden nopeusnäytöt vaikuttavat ihmisten ajonopeuteen.

Nopeusnäytön ohi ajaneet hidastivat pääsääntöisesti heti, kun he havaitsivat nopeutensa nopeusnäytöltä.

Nopeutta hidastettiin, vaikka ajonopeus olisi ollut jo valmiiksi nopeusrajoituksen puitteissa.

"Tämän tutkimuksen tulokset antavat selviä viitteitä siitä, että nopeusnäytöt tietyömailla hidastavat ajonopeuksia ja lisäävät siten turvallisuutta. Tällä hetkellä nopeusnäytöt ovat käytössä joillakin tietyömailla, mutta tavoitteenamme on lisätä niiden käyttöä", sanoo Liikenneviraston työturvallisuuspäällikkö Risto Lappalainen tiedotteessa.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 11.4.2016