Tuulilasi

Viranomaisvaroitus autonomistajille: varo näitä huijareita


Kuluttajaviranomaiset saavat paljon ilmoituksia autonarvio.com, autonhinta.net ja autojenhinnat.net -nimisistä arviointisivustoista, joissa voi tilata arvion autonsa hinnasta.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Palvelun markkinointi ja sivustot on laadittu niin, että tilauksen sitovuus ja palvelun maksullisuus on tullut monelle kuluttajalle yllätyksenä. Aiheetonta laskua ei tarvitse maksaa, mutta siihen on syytä reagoida, neuvoo Kuluttaja-asiamies.

Tarkat ohjeet, miten toimia aiheettoman laskun saapuessa on julkaistu Kilpailu- ja kuluttajaviraston nettisivuilla.

Kuluttaja voi saada yritykseltä laskun, jos hän täyttää verkkosivuilla olevalle lomakkeelle auton rekisterinumeron ja yhteystietojaan. Vastaavia ongelmallisia arviointipalveluita on esiintynyt ainakin Virossa ja muissa Pohjoismaissa.

Sivustoja ylläpitävä yritys toimii ulkomailla, eikä ole reagoinut kuluttaja-asiamiehen yhteydenottoon. Myöskään kuluttajariitalautakunta ei ole saanut toimitettua kuluttajien valituksia tiedoksi sivustoja ylläpitävälle yritykselle.

Peruminen ei onnistu

Kuluttajat eivät ole ymmärtäneet sitoutuvansa maksulliseen palvelusopimukseen vain klikkaamalla sivustolla olevaa aloituspainiketta, koska tietoja autosta on pitänyt täydentää vielä tämän jälkeenkin. Osa kuluttajista kertoo viranomaisille myös, että tilaus rekisteröityisi jo pelkän rekisterinumeron kirjoittamalla ilman aloituspainikkeen painamista.

Myös palvelun hinta on jäänyt useilta kuluttajilta huomaamatta, vaikka se on kerrottu sivustolla. Toisaalta sivustolle johtavista mainosbannereista tieto puuttuu.

Peruuttamisoikeutta koskevat tiedot on Kuluttaja-asiamiehen mukaan esitetty niin epäselvästi, että kuluttajan on vaikea saada selvää kuvaa, minkälaisia peruuttamisehtoja palveluun sovelletaan. Se, että palvelulla ei olisi etämyynnissä noudatettavaa 14 päivän peruuttamisoikeutta, selviää vasta linkistä avautuvista sopimusehdoissa. Peruuttamisoikeus voi lain mukaan puuttua vain, jos kuluttaja on antanut suostumuksen palvelun aloittamiseksi ennen peruuttamisajan päättymistä.

Kuluttajat, jotka eivät ole maksaneet arvion hintaa, ovat saaneet maksumuistutuksia, joissa vaaditut kulut ylittävät perintälaissa säädetyt perintäkulujen enimmäismäärät.

Yrityksen asiakaspalveluun on myös vaikea saada yhteyttä, koska se toimii vain sähköpostitse. Yrityksen postiosoite on merkitty Yhdysvaltoihin.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 10.10.2013