Viola Wallenius: nämä asiat kannattaa kokea Keniassa
Matkailu
Viola Wallenius: nämä asiat kannattaa kokea Keniassa
Hyväntekeväisyysjärjestöä Keniassa pyörittävä Viola Wallenius antaa vinkit Kenian-matkalle ja vapaaehtoistyöstä ulkomailla kiinnostuneille.
6.3.2022
 |
Mondo

”Kenia tarjoaa matkailijalle monenlaista nähtävää. Kaupunki­elämää Nairobissa, upeita rantoja sekä lukuisia luonnon­puistoja. Lisäksi esimerkiksi Mombasasta löytyy mielenkiintoisia historiallisia kohteita.

Safari luonnonpuistossa on asia, joka Keniassa on pakko kokea. Maan luontoa ei voi riittävästi ylistää. Eläimet ovat uskomattomia, ja auringon­nousut ja -laskut savannilla muistaa ikuisesti. Kehotan kuitenkin valitsemaan retken järjestäjän huolellisesti. Safarin voi toteuttaa myös eettisesti ja reilusti, haitat minimoiden.

Keniaan matkustamiseen kannattaa varata minimissään kaksi viikkoa. Jo matkoihin menee päivä molempiin suuntiin. Mitä pidempään vietät täällä, sen paremmat mahdollisuudet sinulla on tutustua syvemmin kulttuuriin, ja toisaalta ehdit myös nähdä enemmän. Jos tulet tekemään vapaaehtoistyötä, suosittelen vähintään kuukauden matkaa.

Paikallisherkuista kannattaa kokeilla makeita ja suolaisia leivonnaisia, joita mamat paistavat öljyssä ja myyvät kaduilla ympäri maata. Niitä voi napata evääksi, syödä välipalana tai ostaa aamiaiselle. Leivonnaiset kardemummalla maustetun maitoteen kanssa tekevät omista arki­aamuistani ihanan ylellisiä. Asun itse rannikolla, ja täällä käytetään paljon kookosta. Kookosriisi, kookospavut ja erilaiset kalaruuat ovat taivaallista herkkua.

Haluaisin tuoda Keniasta Suomeen ajatuksen ubuntusta. Se tarkoittaa, että elämme muiden ihmisten kautta. Jos yhteisön jäsen joutuu esimerkiksi kriisiin, pohdimme yhdessä, kuinka voimme ratkaista ongelman. Tämä on valtavan kaunis oppi ja elämänasenne.”

Viola Wallenius asuu itse köyhässä kylässä, mutta korostaa että Keniaan mahtuu monta todellisuutta. Maa kehittyy ja modernisoituu kovaa vauhtia, ja osalle kenialaisista esimerkiksi mobiilimaksaminen ja sosiaalinen media ovat arkipäivää.

3 x Viola Walleniuksen vinkit vapaaehtois­työhön

”Mieti ensin, millainen työ tai järjestö kiinnostaa juuri sinua. Lasten hyvinvointi, luonnonsuojelu, tyttöjen koulutus vai jokin muu? Lisäksi on hyvä pohtia, millaisen panoksen voit antaa. Millaista osaamista juuri sinulta löytyy?”

”Vapaaehtoistyössä tärkeintä on kuunnella ja oppia, ennen kuin puhut ja teet. Ime tietoa, opi paikallisilta ja toimi yhdessä. Ole osa tiimiä, älä sen yllä.”

”Kaikki vapaaehtoistyö ei ole eettistä, eivätkä tarkoitusperät ole aina puhtaat ja hyvät. On orpokotiturismia, eläinten kaltoinkohtelua ja hämärää liiketoimintaa. Siksi on tärkeä tutkia tarkemmin valitsemasi järjestön taustoja ja eettisyyttä.”

Viola Wallenius on hyväntekeväisyys­järjestö Home Street Homen perustaja, joka asuu Keniassa Makongenin kylässä. Walleniuksen kirja ”Koti Keniassa” ilmestyi vuonna 2021.

Kommentoi »