Apu

Vinyylilevyjä puristetaan Suomessa ensi kertaa sitten vuoden 1995 – Tällä kertaa ei sorruta levyteollisuuden helmasyntiin

Vinyylilevyjä puristetaan Suomessa ensi kertaa sitten vuoden 1995 – Tällä kertaa ei sorruta levyteollisuuden helmasyntiin
Lupu Pitkänen perustaa vinyylipuristamon perinteiseen teollisuusympäristöön Helsingin Vallilaan.
Julkaistu: 18.3.2021
Vinyylilevy hallitsi musiikkimarkkinoita vuosikymmeniä. Suuri osa nyt varttuneeseen ikään ehtineistä suomalaisista sai ensikosketuksen musiikkiin juuri levyuria seurailevan timanttineulan välityksellä.
Cd-levy alkoi syrjäyttää vinyyliä 1980-luvun lopulta lähtien. Nyt suuri osa musiikista kuunnellaan erilaisista verkkopalveluista.
Vinyyli on kaikesta huolimatta pysynyt elossa ja jopa kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vinyylilevyjen myynti on ollut kovassa kasvussa. Suomessakin kasvua levymarkkinoilla on, joskin hieman maltillisempaa kuin Yhdysvalloissa.
"Ilmastonmuutos huolettaa, mutta onneksi Helsingissä on saatavilla hiilineutraalia kaukojäähdytystä, biokaasua ja sähköä."
Lupu Pitkänen, Helsingin levypuristamon toimitusjohtaja

Vinyylille on kysyntää Suomessa

Nyt myös vinyylilevyjen valmistus alkaa Suomessa pitkän tauon jälkeen uudelleen. Yritys nimeltä Helsingin levypuristamo aloittaa levyvalmistuksen uudessa puristamossa Vallilan kaupunginosassa loppuvuoden aikana. Edellisen kerran vinyyli­levyjä on valmistettu Suomessa vuonna 1995.
– Kaikissa naapurimaissa on jo puris­tamot, joten miksei Suomessakin. Halu­amme palvella laajalti kotimaista musiikkikenttää, aina aloittelevista bändeistä suuriin levy-yhtiöihin asti, Helsingin levypuristamon toimitusjohtaja ja perustaja Lupu Pitkänen sanoo.
Uudelle vinyylilevyjen valmistuskapasiteetille pitäisi olla kysyntää. Jukka Taskinen Svart Records -levy-yhtiöstä kertoo, että vinyylilevyjen valmistukseen on melko vähän laadukkaita tekijöitä.
– Koronakin vaikuttaa. Jonot tehtailla ovat olleet jopa kolmesta neljään kuukautta ja meitä pienemmillä asiakkailla varmasti pidempiäkin.
Vaikka vinyylilevyllä on pitkä historia, Helsingin levypuristamo ei aio sortua levyteollisuuden huonoihin puoliin eli suuriin päästöihin. Puristusmuottien kuumennus ja jäähdytys vaatii paljon energiaa. Levypuristamo pyrkii tekemään levynsä hiilineutraalisti, joten energia ei saisi tulla saastuttavasta lähteestä.
– Ilmastonmuutos huolettaa, mutta onneksi Helsingissä on saatavilla hiilineutraalia kaukojäähdytystä, biokaasua ja sähköä, toimitusjohtaja Pitkänen sanoo.
Kommentoi »