Mondo

Vintagea, kirppareita ja antiikkia – Suomen parhaat second hand -kaupat

Vintagea, kirppareita ja antiikkia – Suomen parhaat second hand -kaupat
Mahtavia designkalusteita, hurmaavia vintagevaatteita. Valitsimme parhaat kaupat antiikin ja vanhantavaran metsästäjille Suomessa. Asiantuntijana on sisustuslehtien päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoma.
Julkaistu: 20.8.2018

Ihana sisustuskauppa maatilalla Turussa

Turusta löytyvällä Tiensuun vanhalla tilalla tulee outo tunne: ihan kuin olisi palannut menneisyyteen. Maatilan työkalut, maitotonkat, polkupyörät… Kaikki on ajan patinoimaa, ellei jo ihan ruosteista. Pimee Vintti -sisustuskaupan päärakennuksen kamareissa on lasia, astioita ja huone­kaluja. Ilmassa leijuu vieno savun tuoksu, joka leviää puuhellasta. Sivurakennuksissa on myös uudempaa tavaraa, levyjä, vaatteita – ihan mitä vain voi keksiä. Kaikkein kauneimmillaan Pimee Vintti on sinivuokkojen kukinta-aikaan. Ne peittävät silloin koko pihan.

Säkyläntie 815, Turku. pimeevintti.fi

Suuri vintagekauppa Hollolassa ja Helsingissä

Jos vanhantavaran liike voi olla tavaratalo tai hypermarket, Fasetti vastaa edellytyksiä. Sillä on Hollolassa tilaa yli 2 000 neliötä. Fasetti myy monenlaisia kalusteita ja valaisimia. Se on vahvimmillaan vintagetuotteissa ja ­erityisen vahva klassikkomuotoilija Carl Gustaf Hiort af ­Ornäsin tuotannossa. Pari vuotta sitten liike jopa hankki hänen kalusteidensa valmistusoikeudet. Fasetilla on myös pieni palvelupiste Helsingissä, osoitteessa Mannerheimintie 40.

Vanha Messiläntie 8, Hollola. fasetti.fi

Fasetti-liikkeen tila Hollolassa on poikkeuksellisen iso. Tarjolla on Suomen suurimpia valikoimia vintagekalusteita.

Hauska kirpputori Urjalassa

Wanhassa Marissa näyttää siltä kuin kymmenistä mummon­mökeistä olisi tyhjennetty tavarat yhteen ja samaan paikkaan. Täällä kirpputorilla kannattaa penkoa ja kurkistella, sillä kasoista voi löytää mieluisan kesävaatteen, räsymaton tai täydennystä perintökuppeihin. Kirpputori on paikalle turhankin vaatimaton nimitys. Moni muu vanhantavaran liike myy enimmäkseen ruotsalaisia tai keskieurooppalaisia tuotteita, mutta Wanhassa Marissa on toisin. Muutaman kilometrin päässä sijaitsee myös Urjalan asemanseutu, jossa on erilaisia tapahtumia rompetorista alkaen.

Tampereentie 2, Urjala. Facebookissa: Kirpputori Wanha Mari

Hurmaavan runsas vanhantavaran talo Pietarsaaressa

Moni vanhantavaran ostopaikka on tavarakaaos. Aja Lundin ja Mia Ahlskogin Pietarsaaressa pitämässä Lundagårdissa on paljon kaikkea mutta silmää hivelevässä harmoniassa. Esimerkiksi perinnerakentaja tai vanhojen talojen korjaamisesta kiinnostunut riemastuu kaupan heloista, metallikylteistä, ikkunanpokista, maaleista ja muista remonttitarvikkeista. Myyjiltä kannattaa kysellä vinkkejä myös vintagevaatteiden käytöstä ja yhdistelemisestä.

Etelänummikatu 8, Pietarsaari. lundagard.fi

Lundagårdin kauppa Pietarsaaressa on jo itsessään ilo silmälle. Valikoimaa löytyy vaatteista sisustustavaroihin ja remonttitarvikkeisiin.

Asiantunteva antiikkiliike Uudessakaupungissa

Miija Lampun antiikkiliike Miantica on toiminut Uuteenkaupunkiin kuuluvassa Kalannissa yli 20 vuotta, ja se näkyy niin puodinpitäjän asiantuntemuksessa kuin kaupan valikoimassa. Tavaroiden ikähaitari on leveä, 1700-luvulta pitkälle 1900-luvun puolelle. Ja kun kerran ollaan seudulla, jossa on ­harjoitettu merenkulkua, myynnissä on meriantiikkia ja merimiesten matkoiltaan tuomia esineitä, kuten hellyttäviä Staffordshire-posliinikoiria. Mianticalla on myös lähiseudulla Pyhärannassa erillinen maalaisputiikki, jonka nimi on Miantila.

Tunnelitie 8, Kalanti. miantica.fi

Avotakka- ja Meidän Mökki -lehtien päätoimittaja tuntee Suomen antiikkipuodit.

Vintage- ja vanhantavaran puotien vinkit valitsi Avotakka- ja Meidän Mökki -lehtien pää­toimittaja Kari-Otso Nevaluoma. Hän on ahkera kotimaanmatkailija, joka bongaa reissuillaan niin antiikkikauppoja kuin muita sisustuksesta ja designista kiinnostuneen reissaajan paikkoja.

1 kommentti