Tuulilasi

Vinkkejä käytetyn auton kauppaan


Kevät vilkastuttaa käytettyjen autojen kauppaa. Autokaupan huumassa sekä myyjän että ostajan kannattaa pitää mielessä tietyt autokauppaan ja rekisteröintiin liittyvät seikat, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään puolin ja toisin.

Ajoneuvohallintokeskus AKE muistuttaa, että autokaupassa ostajan kannattaa pitää mielessä, että maltti on valttia! Ostajan kannattaa tutkia lehti-ilmoituksia ja Internet-sivuja ja kiertää autoliikkeitä saadakseen kattavan kuvan markkinoilla olevista autoista ja niiden hinnoista. Kilometrimääriä ja kuntoa kannattaa myös vertailla. Auton etsimiseen ja hintojen vertailuun kannattaa varata riittävästi aikaa.

Mikäli auton ostaa yksityiseltä henkilöltä, kuluttajansuojalaki ei koske kauppaa. Tällöin auton tarkistamisen tärkeys korostuu entisestään, sillä virheistä, jotka olisi voinut huomata ennen kaupantekoa, ei voi valittaa.

Jos ostat…

 • Varmista, että auton valmistenumero ja rekisteritunnus ovat samat kuin rekisteröintitodistuksessa.
 • Huolehdi, että ajoneuvovero on maksettu ja määräaikaiskatsastus suoritettu. Auto on käyttökiellossa eikä määräaikaiskatsastusta hyväksytä, jos erääntynyttä ajoneuvoveroa on maksamatta. Edellisten omistajien maksamattomat ajoneuvoverot sekä määräaikaiskatsastuksen laiminlyönti aiheuttavat myös käyttökiellon. Jos auto on korinvaihtoauto, selvitä kanta-auton osuus eli varmista autoveron mahdollinen maksuunpano.
 • Saat tietoa auton edellisten haltijoiden ja omistajien maksamattomasta tai pian maksettavaksi tulevasta ajoneuvoverosta AKEn ajoneuvoverotuksen palvelunumerosta 0100 7821 (pvm/mpm). Ota maksamaton vero huomioon kauppasopimuksessa esimerkiksi seuraavalla lausekkeella: ”Myyjä vastaa tämän sopimuksen allekirjoituspäivään asti kaikista ajoneuvoon kohdistuvista ajoneuvoveroista.”
 • Älä osta autoa muulta kuin rekisteriin merkityltä omistajalta, jotta vältyt ongelmilta omistusoikeuden, liikennevakuutuksen ja verojen suhteen. Omistajan ja haltijan muutos vaihtaa myös ajoneuvoverovelvollisuuden.
 • Huolehdi, että saat myyjältä auton voimassa olevan rekisteröintitodistuksen. Älä suostu tekemään kauppoja luovutuskirjalla. Täytä rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan kaikki tiedot yhdessä myyjän kanssa: uuden omistajan tiedot, luovutuspäivä ja allekirjoitukset. Tarkista, että rekisteröintitodistuksen ilmoitusosassa ja teknisessä osassa on sama järjestysnumero.
 • Selvitä auton historia, kolarivauriot, korinvaihdot ja mittarilukeman oikeellisuus. Käytä asiantuntijaa auton kunnon arviointiin. Jos autoon on tehty merkittäviä rakennemuutoksia (esimerkiksi vaihdettu tekniikka tai kori alkuperäisestä poikkeavaksi), varmista, että rekisteröintitodistuksen teknisen osan tiedot pitävät paikkansa.
 • Vertaa myytävänä olevan auton hintaa muihin vastaaviin. Vertailutietoja saat esimerkiksi alan lehdistä tai autoliikkeistä. Jos auton hinta vaikuttaa huomattavan alhaiselta, ole erityisen varovainen ja selvitä, mistä se johtuu.
 • Suorita riittävän pitkä koeajo eri nopeuksilla ja tunnustele auton käyttäytymistä ja ohjautumista esimerkiksi jarrutuksessa. Varmista laitteiden (esimerkiksi ilmastointilaitteen ja päästö- ja turvavarustejärjestelmän) sekä merkkivalojen toiminta.
 • Tarkista sekä kesä- että talvirenkaiden ja muiden mukana tulevien varusteiden (esimerkiksi moottorilämmittimen ja vetokoukun) kunto.
 • Harkitse, minkä kokoista ja kuinka suurella moottorilla varustettua autoa tarvitset sekä mitkä lisävarusteet ovat tarpeen. Vuotuiset ajokilometrit vaikuttavat suuresti auton kustannuksiin. Ota myös huomioon auton turvavarustelu ja arvioi ostopäätöstä tehdessäsi myös ympäristöystävällisyyttä. Parhaiten ympäristöystävällisyyden puolesta puhuu auton pieni kulutus. Tutustu esimerkiksi EKOAKE-päästötietokannasta löytyviin kulutustietoihin osoitteessa www.ake.fi/ekoake.

  Vero-, katsastus- ja omistustietojen tarkistamisesta löydät lisää tietoa AKEn Internet-sivuilta www.ake.fi/rekisterikyselyt.

  Myynti ja muuta ostamiseen liittyvää

  Jos olet myymässä autoa…

 • Muista, että myyjän velvollisuus on luovuttaa auton ostajalle rekisteröintitodistuksen ilmoitus- ja tekninen osa.
 • Älä allekirjoita ilmoitusosaa, ellei ostajaa ja luovutuspäivää ole merkitty ensin.
 • Ajoneuvovero on syytä huomioida kauppasopimuksessa ja kauppahinnassa.
 • Ota itsellesi kopio täytetyn rekisteröintitodistuksen ilmoitusosasta tai täytä samansisältöinen erillinen luovutuskirja. Luovutuskirjalomake löytyy esimerkiksi AKEn Internet-sivuilta www.ake.fi/lomakkeet. Jos ostaja laiminlyö rekisteri-ilmoituksen tekemisen, voit tehdä myynti-ilmoituksen katsastustoimipaikalla tai ajoneuvon liikennevakuutusyhtiössä.
 • Muista, että omistusoikeus ajoneuvoon siirtyy luovutusasiakirjan allekirjoittamisella, ei rekisterimerkinnällä.

  Ostaessasi muista lisäksi

  Ota heti liikennevakuutus. Liikennevakuutus pitää ottaa seitsemän päivän kuluessa kaupasta, sillä tämän jälkeen vakuutusmaksua korotetaan.

  Myös rekisteri-ilmoitus on tehtävä seitsemän päivän sisällä luovutuksesta katsastustoimipaikassa tai vakuutusyhtiössä, jossa ajoneuvo on vakuutettuna. Muista ottaa henkilöllisyystodistus rekisteröintitoimipisteeseen mukaan!

  Ajoneuvoverolippu tulee postissa. Vanhasta autosta maksamasi ajoneuvoveron jäljelle jäänyt osa hyvitetään ostamasi auton ajoneuvoverossa. Älä maksa edellisen omistajan veroa hänen verolipullaan.

  Mikäli et osta autoa, voit hakea maksamasi ajoneuvoveron jäljelle jääneen osuuden palautusta AKEsta. Ilman hakemusta palautus tehdään vuoden kuluttua.

  Ajoneuvon edellisen haltijan tai omistajan maksamattomasta tai pian maksettavaksi tulevasta verosta saat tietoa Ajoneuvoverotuksen palvelunumerosta 0100 7821 (pvm/mpm) joka päivä klo 8–20.

  Pekka Virtanen, lähde Ajoneuvohallintokeskus AKE

Julkaistu: 22.5.2007