Tuulilasi

Vilkku unohtuu joka viidenneltä

2

Joka viides autoilija ei näytä suuntamerkkiä kääntyessään. Tieto ilmenee Liikenneturvan seurantatilastoista.
Kuvat Juha Juntto

Kääntymistä suunnitteleva kuljettaja on velvollinen näyttämään vilkkua, jotta muut tienkäyttäjät – myös kävelijät ja pyöräilijät – tietävät tämän aikeista. Vilkun näyttäminen hyvissä ajoin korostuu eritoten huonolla kelillä.

Laki velvoittaa kuljettajaa näyttämään suuntamerkkiä aina ajoneuvoa sivusuunnassa siirtäessään – kuten kääntyessä, kaistanvaihdon yhteydessä tai tien reunasta liikkeelle lähtiessä. Liikenneturvan tekemien seurantojen mukaan joka viides kuljettaja ei näytä vilkkua kääntyessään.

”Jos huomio on kiinnittynyt johonkin muuhun kuin liikennetilanteeseen, voi vilkuttaminen helposti unohtua tai jäädä viime tinkaan. Jotkut voivat myös ajatella, että vilkun näyttäminen esimerkiksi kaistaa vaihdettaessa on puoliautiolla tieosuudella täysin turhaa”, pohtii Liikenneturvan aluepäällikkö Leena Piippa tiedotteessa.

Liikenne sujuu paremmin

Suuntamerkki on annettava hyvissä ajoin ennen ajoneuvon kääntämistä.

Vilkun näyttäminen ei kuitenkaan vapauta kuljettajaa velvollisuudesta varmistaa kääntymisen turvallisuus. Ohjauspyörää saa kääntää vasta, kun sen voi suorittaa turvallisesti, Liikenneturva muistuttaa.

Vilkun käytön lisäksi kuljettaja kertoo aikeistaan muuttaa ajolinjaa hidastamalla nopeutta, jarruvaloilla, ajolinjan valinnalla ja tarpeen mukaan myös katsekontaktilla.

Vilkun käyttäminen edistää myös liikenteen sujuvuutta. Kun suuntamerkki laitetaan päälle hyvissä ajoin, voivat muut ennakoida liikennetilanteen paremmin ja välttää esimerkiksi turhaa jarruttelua.

”Paitsi, että se on olennainen osa liikenteen vuorovaikutusta, vilkuttamisen voi nähdä myös taloudellisena ja päästöjä vähentävänä toimintana”, Piippa kannustaa.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.  

Julkaistu: 15.12.2014