Eeva

Viita 1949Viita 1949

Musiikkinäytelmä riemastuttaa ja herättää ajatuksia.
Teksti Eeva toimitus

Tommi Raitolehto tulkitsee Lauri Viidan roolissa taiteilijan identiteettikriisiä.

Lauri Viita syntyi joulukuussa sata vuotta sitten. Nyt runoilija saa arvoisensa kohtelun Tampereen Työväen Teatterin Viita 1949 -musiikkinäytelmässä.

Taiteilijan mielikuvituksesta syntyneet peikot Kukunor ja Kalahari ankkuroivat näytelmän Tampereelle vuoteen 1949. Tommi Raitolehdon näyttelemä Viita on ahdistunut: runoteos ei kelvannut kustantajalle, palakoon joutava tekele!

Peikot puuttuvat todellisuuteen, estävät luojansa aikeet. Alkaa ilta Laurin kanssa: todellisuuden, harhan, sadun ja unelmien karnevaali.

Käsikirjoittaja Heikki Salo on nähnyt vaivaa sisäistääkseen Viidan monet puolet. Tarinassa risteilevät lapsuus- ja nuoruusmuistot, runot, Moreeni-romaani sekä Viidan ensimmäiselle vaimolleen Kertulle kirjoittamat kirjeet. Kohtaukset, joissa kansalaissota nähdään pikkupojan silmin, ovat hätkähdyttäviä.

Sirkku Peltola on ohjannut sirpalemaisen tekstin ja tanssivan ja laulavan ensemblen oikeaan suuntaan. Eeva Kontu on luonut moniulotteista tarinaa kannattelevia uusia sävellyksiä. Tulos riemastuttaa ja herättää ajatuksia.

Teksti: Ninni Sandelius

Viita 1949 Tampereen Työväen Teatterissa. Arvio löytyy myös Eevan numerosta 12/2016.

Julkaistu: 17.11.2016