Apu

Viisukuume nousee Lissabonissa

Viisukuume nousee Lissabonissa
Portugali sai odottaa euroviisujaan puoli vuosisataa. Pian huudetaan.
Julkaistu: 8.5.2018
Lissabonissa on lämmin ja helpottunut kevät. Vuosi sitten Portugali sai rikotuksi Suomeakin pidemmän kirouksen. Se voitti euroviisut 53 vuotta rämmittyään ja järjestää ne nyt ensi kertaa.
Ja tapa, jolla Salvador Sobral vuosi sitten tämän kansallisen trauman korjasi, oli ainutlaatuinen: yksinäinen mies yleisönsä edessä, ilman tulta ja tanssijoita, laulamassa herkkää eikä alkuunkaan tarttuvaa rakkauslaulua. Se oli taianomainen kolmeminuuttinen, joka toi viisut Kiovasta tänne.
Kisapaikka on satamassa, jossa pidettiin vuoden 1998 maailmannäyttely. Silloin rakennetusta Utopia Paviljongista on tullut Altice Arena, jonka pyöreälinjainen katto on puuta, kuten olivat aikoinaan portugalilaisten löytöretkeilijöiden laivat.
20 000-paikkainen Altice on yksi EU:n suurimmista sisäareenoista. Justin Bieber, Britney Spears, Bob Dylan ja Lady Gaga ovat jo olleet täällä. Nyt pistetään jalalle Eurovision 63. laulukisat – maailman suurin ja pisimpään jatkunut show lajissaan.
Paikalla on 43 osallistujamaan delegaatiot, liki 1500 journalistia 80 maasta ja tuhatmäärin faneja. 200 miljoonaa ihmistä odottaa alkavia tv-lähetyksiä – Kiinaa, Australiaa, Kazakstania ja Yhdysvaltoja myöten.
Australia on välittänyt kisat televisioonsa vuodesta 1983 alkaen, ja vaiva on palkittu: se saa laulaa kisoissa jo neljättä kertaa. Näin väljät ovat jo Euroopan yleisradioliiton rajat.
San Marinon Jessika ja Jenifer Brening treenaavat robottejaan kisapaikan takapihalla.
Portugalilla on yksi ylittämätön viisumeriitti: se on ainoa maa, jonka edustussävelmä on aloittanut vallankumouksen. Se tapahtui keväällä 1974.
Portugalia oli riivannut oikeistolainen sotilasjuntta. Nuoret upseerit sopivat, että muutoksen alkamisen merkiksi radio soittaa Paulo de Carvalhon euroviisun E depois do adeus – ”hyvästien jälkeen”.
Brightonissa Eurooppa oli antanut laululle kolme pistettä, mutta kotimaassa se laukaisi maanvyöryn, joka tunnetaan neilikkavallankumouksena.
Noh, Portugali on yhä Euroopan unionin köyhimpiä maita, vaikka talous ohjattiinkin raiteilleen EU-tukipaketilla.
Mutta tällä viikolla ei olla köyhiä eikä kipeitä. Portugalissa bailataan, ja taso on kohtalaisen kova. Saara Aalto saa pistää parastaan tiistaina, karsintojen selkeästi kovempana iltana.
”All Aboard”, sanoo Portugali. Turvavyöt kiinni ja menoksi.
Kommentoi »