Tuulilasi

Viisi vinkkiä renkaanvaihtoon

Viisi vinkkiä renkaanvaihtoon
Ilmat kylmenevät ja talvi lähestyy. Talvirenkaat on hyvä vaihtaa jo lähipäivinä myös Etelä-Suomessa. Ohessa viisi vinkkiä, joiden avulla renkaanvaihto on turvallista.

Ensimmäisten liukasteluiden jälkeen kaikki tiedostusvälineet kertovat samasta asiasta: liukkaus yllätti autoilijat.

HALOO, miten niin yllätti? Talvikelit tulevat joka vuosi, eikä suomalainen voi olla tietämätön siitä, mitä tapahtuu, kun lämpötila alkaa lähestyä pakkasrajaa.

Seuraavassa on viisi vinkkiä, joiden avulla talven tulo ei voi olla yllätys.

 • Vaihda renkaat ajoissa

  Vaihda talvirenkaat autosi alle hyvissä ajoin ennen ensimmäisiä pakkaskelejä. Kesärenkailla ja talvirenkailla on erilaiset ominaisuudet. Niiden kumiseoskin on erilainen, koska renkaiden on toimittava varsin erilaisissa lämpötiloissa. Tiesitkö, että kesärenkaiden jarrutusmatka on pidempi kuin talvirenkaalla, kun lämpötila laskee alle seitsemän plusasteen.

 • Tarkkaile renkaan kulutuspintaa

  Renkaassa on lain mukaan oltava vähintään kolme millimetriä kulutuspintaa. Oletko tietoinen siitä, että jo viiden millimetrin kohdalla jarrutusmatka on merkittävästi pidempi kuin uudella renkaalla. Siksi riski joutua vesiliirtoon on myös suurempi.

 • Uudet renkaat vaativat sisäänajon

Uusi rengas täytyy aina alussa "ajaa sisään" mahdollisimman hyvän pidon saavuttamiseksi. Kun autoon on laitettu uudet renkaat, ensimmäiset 500 kilometriä on hyvä ajaa mahdollisimman tasaisesti. Sekä kiihdytysten että jarrutusten tulisi olla hieman tavanomaista pehmeämpiä.

 • Tarkkaile rengaspaineita

  Liian alhainen rengaspaine heikentää ajo-ominaisuuksia, lisää polttoaineen kulutusta sekä kuluttaa rengasta. Rengaspaineet on syytä mitata säännöllisin väliajoin.

  Mittaa rengaspaineet renkaan ollessa kylmä. Jo muutaman kilometrin ajo lämmittää renkaan ja nostaa rengaspainetta noin 0,3 baria ohjekirjan arvoa korkeammalle.

 • Varastoi renkaat huolellisesti

  Renkaan vääränlainen varastointi lyhentää renkaan käyttöikää ja huonontaa sen ominaisuuksia. Rengas pitäisi säilyttää kuivassa, pimeässä ja viileässä. Esimerkiksi pannuhuone tai aurinkoinen terassi ei sovellu renkaan säilytyspaikaksi. Renkaat voi pinota tai, jos ne varastoidaan vanteineen, laittaa roikkumaan, mutta älä säilytä niitä pystyasennossa.

  Liian monet autoilijat eivät huolehdi renkaistaan riittävästi. Huolimattomuus ja piittaamattomuus vaikuttavat liikenneturvallisuuteen ja ympäristöön. Samalla ne käyvät autoilijan kukkaron päälle. Vinkkejämme noudattamalla rengas kestää pidempään, ja jarrutusmatka lyhenee, opastaa Michelinin tekninen asiantuntija Toni Rämet.

  TL-verkkotoimitus, vinkit Michelin

Julkaistu: 31.10.2007
Kommentoi »