Viisi vinkkiä esteratsastuksen seuraamiseen aloittelijalle
Puheenaiheet
Viisi vinkkiä esteratsastuksen seuraamiseen aloittelijalle
Torstaina alkaneen Helsinki International Horse Show'n pääluokat ratsastetaan huomenna lauantaina ja ylihuomenna sunnuntaina. Radalla nähdään esteratsastuksen kansainvälinen ja kotimainen huippu. Mutta miten päästä sisälle vauhdikkaaseen lajiin ja oppia ymmärtämään sitä? Suomen menestyneimpiin esteratsastajiin kuuluva Nina Fagerström kertoo.
24.10.2014
 |
Apu

Sen lisäksi, että radan esteet pitää hypätä tietyssä järjestyksessä, ilman puomien pudotuksia, kieltäytymisiä ja enimmäisajan puitteissa, muutakin seurattavaa on. Tässä Nina Fagerströmin viisi vinkkiä, mihin aloittelevan katsojan kannattaa kiinnittää huomiota.

1. Sukupuolten väliset erot. Ratsastus on yksi harvoja lajeja, joissa miehet, naiset ja eri ikäiset kilpailevat tasaveroisesti keskenään. Suorituksia katsoessa kannattaa tarkkailla, onko naisten ja miesten tavoissa ratsastaa eroja.

2. Hevoset. Kilparatsut ovat rakenteeltaan erilaisia, toiset kevyempiä ja toiset raskasrakenteisempia ja niiden laukka-askeleet ovat eri pituisia. Sillä on vaikutusta suoritukseen.

3. Varusteet ja niiden yksityiskohdat. Esimerkiksi eri tyyppisiä kuolaimia on paljon.

4. Ratsastajan ratkaisut. Miten tiukat kurvit ja lyhyet lähestymiset ratasastaja päättää tehdä esteille ja kuinka ratkaisut vaikuttavat suoritukseen.

5. Tyyli. Ratsastustyylejä on monia: toiset istuvat kevyemmässä istunnassa, toiset syvemmällä satulassa.

Kansainvälisistä huippuratsastajista Fagerström kehoittaa seuraamaan erityisesti hollantilaista Jur Vrielingia, joka ratsasti MM-kultaa Hollannin joukkueessa kesän MM-kilpailuissa ja voitti maailmancupin osakilpailun Oslossa viikko sitten sunnuntaina.

- Esteratsastus on paljolti kiinni ratsastajan itsevarmuudesta ja hänellä sitä pitäisi olla.

Kilparatsut ovat myös omia persoonallisuuksiaan, joista kannattaa pitää silmällä sveitsiläisen Steve Guerdat´n hevosta Nino des Buissonnets´a.

- Se on pieni hevonen, jolla on räjähtävä hyppy, jossa on erityistä voimaa. Se on helppo aloittelijankin havaita.

Nina Fagerström on esteratsastuksen maailmanlistalla korkeimmalle rankattu suomalainen ollen sijalla 46 vuonna 2011. Nyt hän asuu ja kilpailee Kanadassa. Horse Show´ssakin monesti kilpaillut Fagerström toimii tänä vuonna tv-lähetysten asiantuntijakommentaattorina lauantain UB Grand Prix -luokassa sekä sunnuntain maailmancupin osakilpailussa.

Molemmissa luokissa kilpailevat suomalaisen esteratsastuksen kärkinimet. Lauantaiseen 160 cm korkeaan GP-luokkaan osallistuu kuusi suomalaisratsastajaa: Sebastian Numminen, Satu Liukkonen, Anna-Julia Kontio, Jessica Timgren, Lotta-Riikka Rintamäki ja Mikko Mäentausta.

- Realistinen tavoite on, että ainakin yksi suomalaisratsukko olisi kymmenen parhaan joukossa. Kolmen parhaan joukkoon pääsemiseksi vaaditaan erityisen hyvä päivä, Fagerström toteaa.

Kisojen tv-lähetykset lauantaina Yle TV2 klo 15-19 ja sunnuntaina Yle TV2 klo 14.45-18.

Kommentoi »