Viisi merkkiä, että kärsit nestehukasta - älä luota pelkkään janoon
Terveys ja hyvinvointi
Viisi merkkiä, että kärsit nestehukasta - älä luota pelkkään janoon
Etenkin iäkkäämmät ihmiset eivät voi luottaa pelkkään janon tunteeseen.
22.1.2018
 |
Apu

Kuivuminen on vaarallista etenkin iäkkäämmillä. Moni on kuullut sanonnan, jonka mukaan jano on merkki siitä, että elimistössä on jo nestehukka. Janon tunteeseen ei voi vanhempi henkilö aina luottaa, sillä se ei toimi enää niin hyvin kuin nuorella.

Listasimme viisi oiretta, joista nestehukan voi huomata.

1. Lihaskrampit

Kuivumisen myötä hermoimpulssit aivoista lihaksiin eivät toimi normaalisti. Se voi johtaa lihaskramppeihin. Kuivuminen voi myös johtaa elektrolyyttiepätasapainoon, mikä lisää todennäköisyyttä lihaskipuihin treenejä seuraavana päivänä.

2. Makeanhimo

Yksi maksan tehtävistä on vapauttaa sokeria varastoivaa glykogeenia, joka muuttuu tarvittaessa glukoosiksi. Mikäli maksan toiminta häiriytyy nestehukan vuoksi, se ei voi vapauttaa glukoosia ja muita energiavarastoja. Keho alkaakin himoita lisäenergiaa ruuasta, etenkin makeasta. 

3. Pyörryttää

Kuivuminen johtaa helposti verenpaineen laskuun. Se taas näkyy usein esimerkiksi niin, että alkaa pyörryttää. Nestehukka vaikuttaa myös tasapainoelimiin, eli pyörryttämisen lisäksi voi myös tulla myös huimausta ja pahoinvointia.

4. Pissaaminen vähenee

Elimistö on todennäköisesti kuivunut, mikäli vessatauot venyvät kovin pitkiksi. Vaikka moni ilahtuu vessakäyntien vähenemisestä, se ei ole hyvä merkki. Nestehukasta kärsivä elimistö ei pääse myrkyistä ja kuona-aineista eroon niin nopeasti kuin pitäisi. Kuivumisen seurauksena voi tulla vaikkapa munuaiskiviä. 

5. Ulostusongelmat

Mikä kuivuneempi elimistö, sen kuivempaa ja kovempaa uloste on. Seurauksena voi olla vaikeitakin ulostusongelmia ja ummetusta.

Lähteet Men´s Health ja Avun arkisto:

Lue myös:

Kommentoi »