Apu

Viimeiset taistot


Yrjö Rautio: "Vasemmistoa ei pelastaisi se, että se vaihtaisi omat aatteensa Perussuomalaisten aatteisiin. Se vain tuhoaisi lopullisesti itsensä."

Perussuomalaiset on ylivoimaisesti suurin työväenpuolue. Sitä kannattaa Ylen teettämän mielipidetiedustelun mukaan peräti 29,5 prosenttia työntekijöistä. Myös keskustaa kannattaa useampi työläinen kuin Sdp:tä (keskusta 17,3 ja Sdp 16,0 prosenttia).

Vasemmistoliitto on vasta neljänneksi suurin työväenpuolue. Vai joko kokoomuskin on ajanut sen ohi?

Eipä ihme, että vasemmiston vappupuhujilta oli puhti poissa. "Alas lyökää koko vanha maailma, ja valta teidän silloin on", yllyttää työväen marssilauluista pyhin, Kansainvälinen.

Alas tuleekin lyödyksi koko vanha työväenliike, ja valta porvareiden silloin on. Tää alkaa olla kohta viimeinen taisto.

Niin on, jos siltä näyttää

Sdp:n alenevia kannatuslukuja ei tarvitse yleensä eikä erikseen ihmetellä, kuten ei muidenkaan hallituspuolueiden. Jos ei kaikella sillä sekoilulla – esimerkiksi sote- ja kuntauudistuksessa ja osinkoverouudistuksessa – saa kannatustaan alas, niin ei sitten millään.

Sdp:n uskomattomalla romahduksella on kuitenkin aivan omatkin syynsä.

Vasemmistopuolueiden kannattajien on vaikea niellä monia sellaisiakaan ratkaisuja, jotka ovat olleet sinänsä järkeviä.

Esimerkiksi eurojärjestelmän puolustaminen on todennäköisesti ollut oikeaa politiikkaa, mutta turkulaisen telakkatyöläisen on ymmärrettävästi vaikea hyväksyä "rahojen syytämistä etelän hulttiomaille".

Yhteisöveron lasku 24,5 prosentista peräti 20:een saattaa piristää taloutta ja työllisyyttä, kunhan maltetaan odottaa, mutta tulonsiirrolta palkansaajilta ja köyhiltä yrityksille ja rikkaille sekin näyttää.

Osinkoverouudistus suosii korjatussakin muodossaan suuria ja varakkaita omistajia.

Hallituksen surkeimmat sähläykset on tehty Sdp:n ministereiden johdolla – tai sen yhden heistä.

Vasemmiston ongelmat ovat kuitenkin syvemmällä kuin päivänpolitiikassa. Ne eivät ratkea sillä, että "parannetaan juoksua" tai kierrätetään ministereitä.

Aatteen vaihto ei auta

Globalisaatio on vienyt vasemmiston työläiskannattajilta työpaikkoja ja tulevaisuudenuskoa.

Vasemmiston aatteellinen vaihtoehto on hukassa. Hyvinvointivaltiolla on kehittyneimmissä maissa enää vähän uutta jaettavaa. Vasemmisto ei ole enää yhteiskunnan uudistaja ja aloitteentekijä, vaan saavutetun puolustaja ja perääntyjä.

Perussuomalaiset on menestynyt samoista syistä kuin Sdp on hävinnyt.

Perussuomalaiset on konservatiivinen ja nationalistinen työväenpuolue, jonka siipien suojassa lymyilee myös pesunkestäviä rasisteja ja oikeistolaisia.

Vasemmistoa ei pelastaisi se, että se vaihtaisi omat aatteensa Perussuomalaisten aatteisiin. Se vain tuhoaisi lopullisesti itsensä.

Kansainvälisyys, solidaarisuus, avarakatseisuus ja ihmisten perimmäinen tasa-arvo ovat arvoja, joita ilman ei vasemmistoa ole. Ei niitä voi vaihtaa nationalismiin, itsekkyyteen, ahdasmielisyyteen ja syrjintään, vaikka viimeinenkin kannattaja menisi.

Runoilija Pentti Saarikoski sanoi, ettei ole tehtävä taidetta, jota työmies ymmärtää, vaan työmies, joka ymmärtää taidetta. Vasemmiston ei pidä tehdä aatetta, jota työmies ymmärtää, vaan työmies, joka ymmärtää aatetta.

*****

Heittolaukauksia

1 Jos veroparatiisit suljetaan, viedään monelta ainoa paratiisi, johon he voivat päästä.

2 Puolue paransi kuin sika juoksuaan, mutta sitten tuli joulu.

3 Ilokaasukaan ei auta surutalossa, johon Sdp on nyt joutunut.

4 Kannatuksen romahdus johtuu viestinnästä. Puolue on saanut viestinsä perille.

5 Sosialismi oli hyvä aate, jonka jätkät pilasivat. Nyt on onneksi päästy jätkistä.

6 Jos työväenpuolueet kuihtuvatkin, yöväen puolueet sentään kukoistavat.

Julkaistu: 8.5.2013