Apu

VIIKON TÄHTI Krista Kosonen: "Olen loistavilla fiiliksillä vauvan odotuksen suhteen"


Näyttelijä Krista Kosonen on kiitollinen siitä, ettei hänen ohjaaja-kihlattunsa Antti Jokinen päästänyt häntä helpolla elokuvaa tehtäessä.
Kuvat Jaakko Jaskari

Krista Kosonen, näyttelet pääosan Kätilö-elokuvassa. Miten valmistauduit rooliin?

Helenan rooli vaati enemmän valmistautumista, kuin yksikään aiempi kameraroolini. Käytin valtavasti aikaa toisesta maailmansodasta, Lapin sodasta ja sotavankileireistä lukemiseen. Tutustuin myös kätilön työhön, opettelin puhumaan Lapin murretta ja treenasin kovaa kuntosalilla, jotta käteni näyttäisivät siltä, että olen tehnyt ruumiillista työtä. Halusimme luoda Helenasta henkilön, joka olisi eleitä ja ilmeitä myöten mahdollisimman kaukana tavallisesta Kristasta. Se oli hyvin vapauttavaa ja ihanaa.

Miten täysillä elokuvanteko imaisi sinut mukaansa?

– Todella kokonaisvaltaisesti. Ensimmäistä kertaa elämässäni sain keskittyä ainoastaan yhteen rooliin kerrallaan, ja siksi pystyin uppoutumaan täysillä sen maailmaan. Tällä alalla ei voi laskea työtunteja, sillä työpäivä ei lopu siihen, kun kamerat sulkeutuvat ja lähden kotiin. Ammatti on iso osa identiteettiäni, ja elokuvan teemat pyörivät kuvausten ajan koko ajan mielessä.

Elokuvan ohjasi puolisosi Antti Jokinen. Millaista oli työskennellä hänen ohjauksessaan?

– Antin kanssa oli todella kiva tehdä hommia. Mitä paremmin tunnen työkaverin, sitä paremmin voin tähän luottaa. Myös kommunikointi on nopeampaa, kun ei tarvitse arvailla, mitä toinen tarkoittaa. Olen kiitollinen siitä, ettei Antti päästänyt minua helpolla, vaan jouduin tekemään koko ajan töitä omalla epävarmuusalueellani. En yhtään ihmettele, että maailmallakin on paljon työpareja, jotka ovat yhdessä myös siviilissä.

Sinut palkittiin roolistasi parhaana naisnäyttelijänä Shanghain elokuvafestivaaleilla. Mitä se merkitsee sinulle?

– En usko, että tunnustus vaikuttaa töiden saantiini. Mutta olihan se aivan huikeaa, että elokuva valittiin 2000 kilpailijan joukosta 12:ta parhaan joukkoon ja sain vielä palkinnonkin kaupan päälle. Vaikka tätä työtä ei voikaan tehdä palkinnot silmissä, lievitti tunnustus vähän sitä järkyttävää jännitystä, jota tällä hetkellä tunnen. Elokuva käsittelee suomalaisen historian kipeitä ja traumaattisiakin aiheita, ja siksi minua jännittää, miten suomalaiset ottavat sen vastaan.

Näyttelet Lauri Tilkasen kanssa hyvin intiimeissäkin kohtauksissa. Millainen vastanäyttelijä Lauri on?

– Laurin kanssa oli ihana näytellä. Hän on kuin vanhan ajan filmitähti, ja sopi rooliinsa kuin nakutettu. Lauri on myös hirveän ammattimainen ja luotettava – eikä silmiäkään särje, kun häntä katselee.

Odotatte Antin kanssa perheenlisäystä. Mitä ajatuksia se sinussa herättää?

– Olen todella hyvillä fiiliksillä odotuksen suhteen. Keskityn vähäksi aikaa johonkin ihan muuhun kuin näyttelemiseen. En osaa kuitenkaan vielä sanoa, kuinka pitkäksi aikaa jään äitiyslomalle. Aika näyttää, milloin paluu on ajankohtainen. 

Julkaistu: 15.9.2015