Tuulilasi

Vierailimme Volvon kolaritesteissä – video


Kolariturvallisuuden parantaminen edellyttää yhä monimutkaisempia ratkaisuja auton rakenteessa ja materiaalivalinnoissa. Turvallisuutta autojensa suunnittelussa ja markkinoinnissa korostava Volvo tekee jopa sata kolaritestiä uusien malliensa kehittelytyössä.
Teksti Timo Nurmi
Kuvat TL-kuva-arkisto, Timo Nurmi

Seurasimme Volvon turvallisuuslaboratoriossa Göteborgissa V40-mallille tehtävää törmäystestiä. Kyseessä oli keulakolaria jäljittelevä testi, jossa auto törmää kiinteään esteeseen niin, että osuma-alueena on vain neljännes auton leveydestä. Testi on erityisen vaativa, koska törmäysvoimat siirtyvät autoon pienen alueen kautta.   

Ruotsalaisvalmistaja on jo aiemmin kertonut, että loukkaantumisriski sen malleissa liikenneonnettomuuteen joutuvalla on pudonnut alle puoleen vuodesta 2000.

Ruotsalaisen vakuutusyhtiö Folksamin viime vuonna julkaisemien tilastojen mukaan Volvon S60-, V60-, V70- ja S80-mallit ovat turvallisimpia onnettomuustilanteissa. Mallit todettiin lähes 60 prosenttia turvallisemmiksi kuin tilaston keskivertoauto. Folksamin tilasto sisältää arviot 238 automallin turvallisuudesta lähes 160 000 onnettomuudesta kootun datan perusteella.

Volvo on jo vuosia sitten julistanut tavoitteekseen, että vuonna 2020 kukaan ei kuole eikä loukkaannu vakavasti Volvossa liikenneonnettomuuden seurauksena.

Raportti Volvon onnettomuustutkimuksesta ja kolaritestinukkien arkipäivästä Tuulilasissa 4/2014. Lehti ilmestyy 20.3.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 12.2.2014